Çin’e gıda ihracatı yüzde 86 arttı

06 November Wednesday, 2019
Türkiye'den yılın 10 ayında Çin'e gerçekleştirilen gıda ihracatı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 86 artarak 205 milyon dolar oldu.
Çin’e gıda ihracatı yüzde 86 arttı Çin’e gıda ihracatı yüzde 86 arttı.

Türkiye'den yılın 10 ayında Çin'e gerçekleştirilen gıda ihracat 205 milyon dolar oldu. Geçen yıl bu rakam 110 milyon dolardı.

Aynı dönem verilerine göre, gıda ihracatında ilk sırayı fındık ve fındık mamulü aldı. 34 milyon dolar olan fındık ve fındık mamulü ihracatı, bu senenin aynı döneminde yüzde 107 artışla 71 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Kuru meyve sektöründeki tanıtımlar da bu pazarda hızlı sonuç verdi. Geçen yılın 10 ayında 8 milyon dolarlık ihracata imza atan kuru meyve sektörü, rakamı bu yıl yüzde 131 artırdı ve 18 milyon 427 bin dolara çıkarttı.

Çin'e ihracatını artırmak isteyen Türk firmaları, bu ülkede gerçekleştirilen fuarlarda yerini alıyor. Şanghay'da bugün başlayacak Çin İthalat Fuarı'na 54 Türk firma katılıyor. Türk firmalarının Çin devletine ait ve ülkenin en büyük ticari kuruluşu konumumdaki Cofco Sundry da dahil birçok firmayla görüşme yapması planlanıyor.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep ihracatın artırılmasının gerektiğini vurguladı. Celep, "Ülke olarak artık Çin bize sıcak bakıyor. Bu sıcaklığı biz geçmiş Avrupa tecrübelerine göre daha profesyonelce götürüp güven ilişkisini sarsmadan mesafe kat etme zorunluluğumuz var." değerlendirmesinde bulundu.
 
çin ticaret ihracat gıda