Cirit atlarına 'ruam' testi

04 March Wednesday, 2020
Bayburt’ta Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri cirit atlarına ‘ruam’ testi yaptı. Şimdiye kadar hasta hayvanın tespit edilmediği kentte ruam hastası olmayan cirit atları kimliklendirilecek.
Cirit atlarına 'ruam' testi Cirit atları ‘ruam’ testini geçti.

Ata sporu ciritin yaşatıldığı kentlerden biri olan Bayburt’ta atlı spor kulüpleri atların sağlığı için çalışmaya devam ediyor.

Kulüpler cirit atlarının ‘ruam’ hastalığı kontrollerinin yapılması için Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurdu.

Başvuru üzerine Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünden Veteriner Hekim Tahsin Uzun ve Veteriner Hekim Ömer Cambaz tarafından kentteki kulüplere ait 26 ata ‘ruam’ hastalığı teşhisinde kullanılan mallein testi yapıldı. Yapılan testler sonucunda cirit atlarında ruam hastalığı olmadığı tespit edildi.

Veteriner Hekim Uzun, yaptığı açıklamada, atların boyun bölgesinde 10 santimetre alana tıraşlama ve dezenfekte işlemi yaptıklarını ve mallein testinde uygulanan sıvıyı bu bölgeye enjekte ettiklerini bildirdi.

72 saat sonra tekrar gelerek atlara baktıklarını ifade eden Uzun, “Burayı tekrar okuyacağız. Herhangi bir sıkıntı yoksa atlarımızı kimliklendirip cirit müsabakalarına çıkaracağız. Eğer bu bölgede ateş, ödem gibi belirtiler olursa atlarımızda ‘ruam’ olduğu için kimliklerini vermeyeceğiz” dedi.

At sahipleri ata sporu ciriti yaşatabilmek için atların sağlık durumunun çok iyi olması gerektiğini vurguluyor.   21 Şubat Atlı Cirit Kulübü sporcusu Eray Narmanlı, ata sporu ciriti yaşatabilmek için atların sağlık durumunun çok iyi olması gerektiğini belirterek, İl Müdürü Selami Ersen ve görevlilere ilgilerinden ötürü teşekkür etti.

Testler sonucunda müsabakalarda yarışacak cirit atlarının kimlikleri hayvan sahiplerine teslim edildi.
bauburt at ruam cirit tarım ve orman