Çobanlığa ‘teknolojik’ dokunuş

28 January Friday, 2022
Mersin'de çobanlık yapan keçi üreticisi Mesut Topal, keçi varlığı 600 adete yükselince sürüsünü kontrol etmekte zorlandı. Çareyi drone almakta bulan Mesut Topal, özellikle akşam toplanma saatinde bütün sürüyü eksiksiz toplamanın rahatlığını yaşıyor. Yenilikçi çobanı ziyaret eden Mersin Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı dronu hayvancılıkta aktif olarak kullanmayı hedeflediklerini söyledi.
Çobanlığa ‘teknolojik’ dokunuş
Haber: Mersin İl Enformasyon

Hayvancılığı teknolojiyle buluşturdu, Mersinli çoban sürüsünü dronla topladı.

Mersin'in Erdemli ilçesi Dağlı Köyü'nde çobanlık yapan keçi üreticisi Mesut Topal, 60 adet keçi varlığı 600 adete yükselince çareyi drone ile kontrol etmekte buldu. Gün geçtikçe büyüyen sürüsünü oturduğu yerden takip eden Mesut Topal, çalışarak kazanıp biriktirdiği paralar ile aldığı dronun en büyük yardımcısı olduğunu vurguladı.

Topal, “Önceleri hobi amaçlı düşündüm ancak daha sonra küçükbaş hayvan sayısında artış olunca ek personele ihtiyaç duydum ama çoban bulmak zor. Drone mu alsam sürü kontrolü için diye düşünmeye başladım.” dedi.

Çoban yerine drone

Hayvan sayısı çoğalınca iki kişinin yetersiz geldiğini belirten Topal, “Annem babam yetişemiyor. Bulunduğumuz arazi çok dik yamaç. Kimisi kaçıyor, kimisi doğurmak için saklanıyor bulamıyoruz dik yamaçlara bizim gidip gelmemiz hem zor hem de vakit kaybı o yüzden dronu çalıştırıyorum pervane sesinden ürküp kaçıyorlar. Özellikle aksam toplanma saatinde eksiksiz geliyorlar. Etrafımızda üç tane dağ var, hayvancılıkla uğraşanlar bilir keçiler doğum zamanı sancılanır ve kendilerine kuytu yer ararlar. Doğum olur ve eğer keçi çok uzaklaşmışsa tilki yavruları yer. İşte ben bu drone sayesinde kaybolan yavruları buluyorum. Ölümleri engelliyorum.” dedi.

"Drone eğitimi vereceğiz”

Mersin Tarım ve Orman İl Müdürü Arif Abalı yenilikçi çobanı köyünde ziyaret etti.

Mesut Topal’ın teknolojiyi kullanarak önemli bir adım attığını söyleyen İl Müdürü Abalı, “Mersin 1 milyon keçi varlığıyla Türkiye'de birinci. Bu yüzden buraya Mesut kardeşimizi ziyarete geldik dronu sürü takibinde nasıl kullanıyor, ne şekilde faydasını görüyor bunları yerinde görüp kendisiyle konuşarak tespit etmek istedik. Gördük ki drone sürü takibinde Mesut’un en büyük yardımcısı olmuş yüzden biz de yeni bir proje yapmayı düşündük ve ileride hayvancılıkla uğrasan üreticilerimize drone eğitimi ve ehliyeti vermeyi planlıyoruz.” dedi.
mersin çoban drone keçi hayvancılık tarım ve orman