Cüce buzağıya evde özenli bakım

01 March Monday, 2021
Sinop'un Boyabat ilçesinde 10 kilogram doğan cüce buzağı, sahiplerince evde bir bebek gibi özenle bakılıyor.
Cüce buzağıya evde özenli bakım Sefa Mahallesi'nde besicilik yapan Ali Kiren'e ait inek, 10 gün önce bir buzağı doğurdu.

Çok küçük olduğunu ve ayağa kalkmakta zorlandığını gören Kiren, buzağıyı evlerinde beslemeye başladı.

Biberonla süt verilerek sıcak ortamda beslenen buzağının sağlığından şüphelenen Kiren, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinden yardım talep etti.
Kiren'in talebi üzerine eve gelerek buzağıyı kontrol eden veteriner hekim Aydın Arukan, hayvanda doğumsal cücelik bulunduğunu belirledi. "Buzağıdaki hastalık, genetik bozukluklardan dolayı gerçekleşen kalıtsal bir hastalıktır. Bir buzağının normal doğum ağırlığı 40-60 kilogram arasındadır. Bu buzağı ise 10 kilogram civarında. Yaşaması için özel bakıma ihtiyacı var. Bakıldığı sürece sağlık sorunu yaşamaz ama çok iyi bakılsa dahi fazla büyümez. Yetişkin bir hayvanın onda biri kadar ağırlığa ulaşabilir." ifadelerini kullandı.

Ali Kiren ise buzağıyı gördüklerinde şaşkınlık yaşadıklarını dile getirerek, "Annesinden sağıp verdiğimiz sütü iştahla içiyor. Ahırda yaşaması imkansız. Ön ayaklarına hiç basamıyor, dolayısıyla bize muhtaç. Ailece bu sevimli buzağıya çocuk gibi bakıyoruz. Bakmaya da devam edeceğiz. Sonunda ne olur, ben de bilemiyorum." dedi.
sinop cüce buzağı kalıtsal hastalık