Çukurova’da “beyaz altın” bereketi

12 September Wednesday, 2018
Tarımda "beyaz altın" olarak adlandırılan ve geçmişten günümüze bereketli Çukurova topraklarıyla özdeşleşen pamukta bereketli bir hasat yaşanıyor. Yaptığı alımla çiftçiyi teşvik ederek rekolte artışında katkısı olan ÇUKOBİRLİK tesislerinde de hareketlilik başladı.
Çukurova’da “beyaz altın” bereketi Adana'da pamuk üretiminin son yıllarda artış göstermesi, pamukların işlendiği Çukurova Pamuk, Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK) tesislerinde de hareketlik yaşanmasını sağladı. 

Çukurova'da "beyaz altın" pamuğun yıllarca en büyük alıcı kurumlardan, çiftçiye ilaç ve tohumluk desteği verirken ortaya koyduğu fiyatla da piyasada denge unsuru olan ÇUKOBİRLİK tesislerine traktör ve kamyonlarla pamuk gelmeye başladı.
Kütlü pamuğun çekirdeklerinden ayrılıp balya haline getirilmesi işlemlerinin yapıldığı çırçır tesislerinde pamuklar, içindeki çiğit adı verilen çekirdek miktarına göre kalitesi belirlenip depolara alınıyor.
ÇUKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Seçgin Sakar, Adana denince akla gelen tarımsal ürünlerin başında pamuğun yer aldığını söyledi.

Bir dönem eski günlerinden uzaklaşan pamuk üretiminin son 2-3 yıldır toparlandığının altını çizen Sakar, "Pamuğa dönüş başladı.Katma değerinin çok yüksek olmasından kaynaklanan piyasadaki yansımaları önemli. Girdi maliyetleri, destekleme fiyatları önemliydi." dedi.

Pamuk ekimindeki artışın kendilerini de olumlu etkilediğini ve tesislerde hareketlilik yaşandığını vurgulayan Sakar, şunları söyledi:

"Biz hedef olarak kurumumuza gelen pamuğun tamamını almaya çalışacağız. Altyapıyı o şekilde hazırladık. Üreticiden geçmiş yıla göre en az yüzde 30-40 daha fazla ürün alacağımızı tahmin ediyorum. Geçen yıl üreticiden yaklaşık 27 bin ton kütlü pamuk, bin 500 ton civarında soya ve ayçiçeğinin alımını yaptık. İnşallah bu rakamlar bu yıl artacak." 

Sakar, üretimin artmasının yanı sıra ÇUKOBİRLİK'in alım politikasıyla da kendisine güvenen pamuk üreticisine kazandırdığını belirtti.

Pamuk üreticileriyle yeniden iyi ilişkiler oluşturulduğunu aktaran Sakar, "Artık üretici 'Bu kurum iyi yönetiliyor. Kar ediliyor, bu kardan biz de payımızı alıyoruz.' diye düşünüyor. Şu anda daha fiyat açıklaması yapmadık, fiyatlar belirgin değil, hasadın başındayız ama yaklaşık bin 500 ton civarında alımımız var. " diye konuştu.
adana beyaz altın çukobirlik pamuk balya