Cumhurbaşkanı Erdoğan balık av sezonunu açtı

04 September Tuesday, 2018
Balık av sezonunun başlaması törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Temennimiz şudur, balıkçılığımızı ayağa kaldıralım, bu ülke balıkçılıkta çok daha güçlü hale gelsin" dedi. Erdoğan daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetiştirilen balıkları denize bıraktı ve bir balıkçı teknesiyle denize açıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan balık av sezonunu açtı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, balık av sezonunun başlaması dolayısıyla düzenlenen törenin ardından, bir balıkçı teknesiyle denize açıldı.

Törende yaptığı konuşmada Allah'tan av sezonunun bereketli geçmesini dileyen Erdoğan, "Bilinçli avcılıkla denizlerimizi temiz tutarak, karaya çıktıktan sonraki saklama ve dağıtım kanallarını geliştirerek milletimizi yeniden balıkla buluşturmalıyız.” dedi.

Allah'tan av sezonunun bereketli geçmesini dileyen Erdoğan, "Denizde kısmetinizin peşinde geçireceğiniz günler, haftalar ve aylar boyunca ağlarınızın hep dolu çıkmasını diliyorum. Böylece hem sizlerin özellikle kazancı bol olacak hem de vatandaşlarımız uygun fiyatlara balık temin edecektir. Türkiye, son dönemde denizlerinde yılda yaklaşık 300-400 bin ton balık, su ürünü temin etmektedir. Bu rakamın neredeyse üçte birini tek başına o meşhur hamsimiz oluşturmaktadır. Bundan on yıl önce sadece hamsi avının 250-300 bin ton düzeyinde gerçekleştiğini de unutmamamız gerekiyor. Her ne kadar ülkemizde kültür balıkçılığı oldukça gelişmiş olsa da bu ürünlerin denizden avcılık yöntemiyle tutulan balığın yerini alamayacağı bir gerçektir. Balık miktarının azalması fiyatların yükselmesine ve kişi başına balık tüketiminin de düşmesine yol açıyor." diye konuştu.

Erdoğan, kişi başı balık tüketiminin artmasını arzu ettiklerini vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bilinçli avcılıkla denizlerimizi temiz tutarak, karaya çıktıktan sonraki saklama ve dağıtım kanallarını geliştirerek milletimizi yeniden balıkla buluşturmalıyız. Hele hele balıkların çoğalma döneminde uygulanan av yasağına mutlaka riayet etmeliyiz. Yasak dönemde avcılık sadece balıkçılarımızın değil, topyekun milletin geleceğinin çalınması demektir. Hiçbir kanun, polisiye tedbir sizlerin özellikle kendi aranızda kuracağınız otokontrol sistemi kadar etkili olamaz. Cumhurbaşkanlığı olarak, bakanlarımızla, ilgili tüm kurumlarımızla birlikte bu konuda üzerimize düşenleri yapmakta kararlıyız. Temennimiz şudur, balıkçılığımızı ayağa kaldıralım, bu ülke balıkçılıkta çok daha güçlü hale gelsin. Bunu yapmaya hazır mıyız, buna var mıyız? Öyleyse bir kez daha sizlere bereketli bir balıkçılık sezonu diliyorum. Burada sizlere sesleniyorum. Pruvanız neta, dümeniniz viya, rüzgarınız kolay, bahtınız açık olsun."

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de balıkçılık av sezonu açılış töreninde vatandaşlara seslendi. Bakanlık olarak balıkçılık konusunda koruma ve kullanma dengesini korumaya çalıştıklarını anlatan Pakdemirli, sektöre yatırımı geleceğe yapılmış yatırım olarak gördüklerini söyledi.

Dünyada artan nüfusun beraberinde bazı problemleri getireceğini ifade eden Pakdemirli, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tahminlerine göre bugün 7 milyar olan insan sayısı 2050 yılında 9 milyar olacak ve hayvansal proteine ihtiyaç iki kat artacak. Artan bu ihtiyacın karşılanması için hükümet ve bakanlık olarak gerekli çalışmaları yürütüyoruz." diye konuştu.

"Ucuzken balıkları bol bol tüketeceğiz"

Dengeli ve sağlıklı beslenme için hayvansal proteinin önemine dikkati çeken Pakdemirli, balığın yiyeceklerin en sağlıklısı olduğunu vurguladı. Pakdemirli şöyle konuştu:

"Bütün diyetlerde balık var. Her diyette balık var. Diyette bile olsanız istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Protein, enerji, vitamin, mineral, sindirilebilirlik… Her şey var. Daha çok balık tüketmeliyiz. Evliya Çelebi Seyahatname'sinde 140 tane balık çeşidinden bahsediyor 2 bin 200 gıda içinde. Burada anlıyoruz ki ecdadımız Osmanlı balığı çok tüketiyormuş ama daha daha çok balık tüketmemiz lazım."

Kişi başına düşen balık tüketiminin yetersizliğine işaret eden Bakan Pakdemirli, "Türkiye'de bir yılda bir adam 7 kilo balık yiyor. Dünyada bu 20 kilo. Balıkçı kardeşlerimiz daha çok çalışacak, bizler de daha fazla balık yiyeceğiz. Av sezonunda bu balığı sık sık tüketeceğiz. Bu kardeşlerimiz avlayacak, hazır ucuzken biz de balıkları bol bol tüketeceğiz." değerlendirmesini yaptı.

"Denetimlerimiz devam edecek"

Her yaş grubundan bireyin balık tüketimine önem vermesi gerektiğini anlatan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İki yılda bir yayınlanan dünya raporlarına göre, 2016 yılında 171 milyon ton üretim var. Bunun çoğu avcılıktan, bir kısmı yetiştiricilikten. Avcılıkta zaman zaman üretim dalgalı olabilir. Yani her yıl aynı miktarda balık olmayabilir. Burada türlerin biyolojisi, üreme dönemi, üreme dönemi sıcaklıkları, türün besin zincirindeki yeri… Bu faktörler üretimi artı ya da eksi şekilde etkileyebiliyor.

Ülkemizde de su ürünleri üretimi yıllara göre değişiyor. Toplam 630 bin ton su ürünü üretiliyor, bunun 277 bin tonu yetiştiricilik, 353 bin tonu avcılık. Yani hala avcılıktan çok daha fazla, yani avcılarımız, reislerimiz çok daha fazla balığımızı sofralarımıza getiriyor. Onlara burada teşekkür ediyorum. Bazı denetlemeler de getirdik. Denizler iz sular, karaya çıkış noktaları, toptan ve perakende satış yerleri, yol güzergahları, soğuk hava depo ve işleme tesislerinde bazı denetimlerimiz devam edecek."

Erdoğan'ın konuşmasının ardından İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz'ın duasıyla balık av sezonu açıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetiştirilen balıkları denize bıraktı.

Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra Habib Reis 4 adlı balıkçı teknesine bindi. Burada kaptan köşküne çıkan Erdoğan, sonrasında tekneden inerek vatandaşlara balık dağıttı.
 
 
Balık av sezonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bekir Pakdemirli Vira Bismillah