Cumhurbaşkanı Erdoğan çiftçileri ağırladı

06 March Wednesday, 2019
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe’de çiftçileri ağırladı. Erdoğan, tarımsal ürünlere ilişkin son dönemlerde piyasalarda yaşanan hareketliliği değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir kısmı sadece kar hırsı ile hareket ederken, bir kısmı daha derin emeller güdüyor. Ülkemiz üzerinde oynanan her oyun gibi bu tür tezgahları da bozmaya devam edeceğiz” dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, 2019 yılının daha bereketli bir yıl olacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan çiftçileri ağırladı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye'nin En Büyük Çiftçi Ailesi Milletin Evinde" programına katıldı. 

Burada yaptığı konuşmada, her işte olduğu gibi tarım sektöründe de finansın önemli olduğunu ifade eden Erdoğan, geçen yıl çiftçilere Ziraat Bankası aracılığıyla yaklaşık 32 milyar lira, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla 6,4 milyar lira kredi kullandırdıklarını belirtti.

Bu kredilerin geri dönüş oranının yüzde 98- 99'larda olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Benim çiftçim güvenilirdir, inanılırdır, aldığı krediyi zamanında gelir, öder. Yüzde 98-99 bu demektir. Bunun yanında bir diğer yerlerde kredi alanların birçoğu üzerine yatıyor ama çiftçi yatmıyor, çiftçiborcunun sahibidir." diye konuştu. 

Türkiye'de elde edilen tahıl rakamının 30,8 milyon tondan 34,5 milyon tona çıktığını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Meyve rakamı 13,3 milyon tondan 20,5 milyon tona, sebze miktarı da 25,8 milyon tondan 30 milyon tona yükselmiştir. Bitkisel üretimimizin toplamda 98 milyon tondan 117 milyon tona ulaşması tarıma verdiğimiz desteklerin karşılığını aldığımızın işaretidir. Bu rakamlar birtakım spekülatörlerin, kimi zaman patates, soğan, kimi zaman domates, biber, patlıcan gibi vatandaşlarımızın en çok kullandıkları ürünler üzerinden sahneledikleri oyunların amacını daha iyi gösteriyor. Spekülatörlerin gayesi çiftçinin, üreticinin hakkını, hukukunu, çıkarını korumak değildir. Bir kısmı sadece kar hırsıyla hareket ederken, bir kısmı daha derin emeller güdüyor. Milletimizle birlikte her oyun gibi bu tür tezgahları da bozmaya devam edeceğiz.

Çiftçi kardeşlerim vasıtasıyla tüm ülkeme sesleniyorum; Hiç kimsenin, ne üreticimizin alın terine, emeğine ne de tüketicimizin sofrasına, ekmeğine göz dikmesine izin vermeyeceğiz. Tarım sektöründeki spekülatörleri, tıpkı sınırlarımıza dayanan teröristler gibi bir milli güvenlik sorunu olarak görüyor ve ona göre de muamele ediyoruz."
Barajlarda elektrik enerjisi, sulama, içme suyu imkanı ile çevre ve şehircilik imkanı olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bütün bunlarla beraber, ülkemiz zenginleşiyor." dedi.

Kendi sınıfında Avrupa'nın en büyük barajı olan Silvan Barajı'nda da sona yaklaştıklarını dile getiren Erdoğan, bu barajın en önemli tünellerinden birinin temelinin de önümüzdeki günlerde atılacağı, diğer tüneldeki çalışmaları da hızlandıracakları bilgisini verdi. 

Pakdemirli: 2019 güzel olacak
 
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yakın gelecekte çiftçinin kazancını daha da artıracak icraatları hayata geçireceklerini belirterek, "2019 yılı çiftçimiz, üreticimiz, köylümüz açısından çok daha bereketli bir yıl olacaktır." dedi. 

Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye'nin En Büyük Çiftçi Ailesi Milletin Evinde" programında yaptığı konuşmada, örgütlü toplum olma bilinciyle iş birliği ve dayanışma içinde, her fırsatta bütün paydaşlarla bir araya geldiklerini söyledi.

Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalara değinen Pakdemirli, "Sorumlu ve sorunları yerinde çözen bir anlayışla el ele, gönül gönüle, gece gündüz demeden, hep birlikte çalışıyoruz. Tarım ve gıda, geçmiş, bugün veya gelecek meselesi değil, yaşam meselesidir. Sağlıklı beslenme, temel insani bir haktır. Bu bilinçle insanlığa hizmet aşkıyla hep birlikte mücadelemize devam ediyoruz." diye konuştu.

Pakdemirli, her sektörde olduğu gibi tarımda da uluslararası rekabetin giderek arttığına dikkati çekerek, çiftçilerin birlikte hareket etmelerinin artık bir tercih meselesi değil, bir gereklilik, hatta bir zorunluluk olduğunu dile getirdi.
 
beştepe cumhurbaşkanı çiftçiler erdoğan tarım kredi