Deniz kaplumbağalarının göç yolları keşfedileck

31 August Monday, 2020
Uydu takip cihazı takılan "Göksu" ve "Mersin" denizle buluştu
Deniz kaplumbağalarının göç yolları keşfedileck  Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Göksu Deltası sahilinden denize bırakılan ve ‘Göksu’ ve ‘Mersin’ adı verilen deniz kaplumbağaları, taşıdıkları uydu cihazlarından alınan sinyallerle göç yollarının keşfedilmesine ve bu sayede nesli tükenme tehdidi altındaki türlerinin korunmasına hizmet  edecek.

Takılan cihazlarla takip edilen kaplumbağaların izledikleri rota, uğradıkları bölgeler gibi pek çok veriyi elde edecek bilim insanları, bu sayede deniz kaplumbağalarının denizde karşılaştığı riskleri de öğrenme fırsatı bulacak.

Çalışma kapsamında birçok veriyi de değerlendirecek olan uzmanlar, iklim değişikliği gibi faktörlerin deniz kaplumbağalarının uğrak noktaları, yuvalama alanları başta olmak üzere yaşamlarına etkilerini araştırarak, türlerin korunması yönünde yapılacak çalışmaların da altyapısını oluşturacak.

Kaplumbağaların rotaları, uğradıkları bölgeler ve bu bölgelerde ne kadar kaldıkları ise su yüzeyine çıktıklarında alınacak sinyallerle belirlenecek.
deniz kaplumbaga uydu takip goksu mersin silifke rota dekamer