Denizi olmayan şehirden ihracat başarısı

19 December Monday, 2022
Gümüşhane’deki Harşit Çayı üzerine enerji üretmek için kurulan Torul Baraj Gölü'nde üretilen Türk somonu dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.
Denizi olmayan şehirden ihracat başarısı Coğrafyasının yüzde 60’ını dağların oluşturduğu Gümüşhane’de son yıllarda yapılan baraj ve göletler ili balık ihracatçısı yaptı.

Denizle bağlantısı olmayan ilde 2021 yılı içerisinde 955 ton balık üretildi. 2022 yılında bu rakamın bin 200 tona ulaşması bekleniyor.

Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından birisi olan Harşit Çayı üzerine inşa edilmiş Torul Baraj Gölü üzerinde 14 kafes alabalık yetiştiricilik tesisi bulunurken, barajda yıllık 2 bin 110 ton alabalık üretilebiliyor.

Bir firmada çalışan Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Sezgin Aydın, üretim süreci ile ilgili bilgi verdi. Aydın, “Burada yılın 12 ayı balıkçılık yapıyoruz. Torul Barajı'nın önemli özelliklerinden birisi akarsu girdisi ve hızının fazla olması ve bundan dolayı 22 derecenin üzerine çıkmaması ve kışın da 6 derecenin altına düşmemesidir. Baraj gölüne 2 gram olarak gelen yavru balıklar 1 kilograma kadar çıkarılıp belli bir boyuta geldikten sonra Karadeniz’de deniz tesislerimize götürülüyor. Burada da yurtdışı taleplerine göre 2-3 kilogramın üzerine çıkarıldıktan sonra özellikle Japonya, Çin, Vietnam ve Rusya’ya ihraç ediliyor.” diye konuştu.
Gümüşhane tarım orman balık ihraç