Denizli Baklan’da 'Haşhaş Tarla Günü'

02 July Tuesday, 2019
Denizli’de " Geliştirilen Haşhaş Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Baklan’da Haşhaş Tarla Günü gerçekleştirildi.
Denizli Baklan’da 'Haşhaş Tarla Günü' Haber : Denizli İl Enformasyon

Baklan’da düzenlenen Tarla Günü’ne Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, İl Müdürü Yardımcısı Nejdet Demir, Denizli TMO Şube Müdürü Muzaffer Özaslan, İlçe Müdürleri, teknik personeller ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Tarla gününde Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan Çelikoğlu ve Hüseyinbey çeşitleri ile Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından geliştirilmiş olan Ofis-1 ve Ofis-2 çeşitlerinin tanıtımı yapıldı.

Yeni çeşitlerin geliştirilmesinde Baklan İlçesinin seçilmesinden onur duyduklarını ve demonstrasyonun uygulanmasını kabul ettiği ve çiftçilerimize örnek olduğu için tarla sahibine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever,yeni çeşitlerin bölgeye kazandırılmasının demonstrasyonlarla olduğunu, birim alandan daha fazla ürün alınmasını sağlayarak çiftçimizin ekonomisine biraz daha fazla katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Nejdet Demir " Haşhaş ilimizin önde gelen tarım ürünlerinden birisi olup "Stratejik bir öneme sahiptir. İlimizde haşhaş üretiminin %75'i Çivril, Acıpayam, Çal ve Baklan ilçelerimizde gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla üreticilerimiz için yüksek verim ve kaliteye sahip çeşitlerin geliştirilmesi çiftçimiz ve ülke ekonomimiz açısından son derece önemlidir. Bakanlığımız olarak bizlerde çiftçilerimizin gelirinin artması, üretimde kalitenin yükselmesi için üreticilerimizi yeni çeşitler ile tanıştırma gayreti ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Denizli; 2018 yılında 74.500 dekar alanda 12.000 ton, 2019 yılı tahminlerine göre de 112.500 dekar alanda gerçekleşecek 13.500 ton haşhaş üretimi ile ülkemiz sıralamasında 3’üncü durumda bulunmaktadır. Uyguladığımız proje kapsamında; Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Çelikoğlu ve Hüseyinbey çeşitleri, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından geliştirilen Ofis-1 ve Ofis-2 çeşitleri ile çiftçimize ait 1 adet yerel çeşit olmak üzere toplamda 5 çeşit haşhaşın ekimi sonbaharda gerçekleştirilmiştir. Yapılacak hasat sonunda verim ve kalite yönünden öne çıkan çeşitler çiftçilerimize duyurularak, ekim yapmak isteyen çiftçilerimiz tohum temini için Toprak Mahsulleri Ofisi ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüklerine yönlendirilecektir" dedi.
 
Yeni geliştirilen haşhaş çeşitleri hakkında bilgi veren teknik personellerinden Ziraat Mühendisi Şahin Şentürk, haşhaşın Türkiye için stratejik bir önem taşıdığından bahisle "Haşhaş üretiminin Toprak Mahsulleri Ofisi ve Üretici olmak üzere iki önemli ayağı bulunmaktadır. TMO için morfin oranı üretici için ise verim oranı önemlidir. Bölgemizde üreticilerimizin geleneksel ve yerli çeşitleri kullandıkları ve yeni geliştirilen yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerini kullanmamaları nedeniyle TÜBİTAK’ın desteği ile Denizli İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve TMO tarafından ortaklaşa olarak üreticilerimizin talepleri doğrultusunda Hüseyinbey ve Çelikoğlu çeşitleri geliştirildi. Haşhaş çeşitlerimizin alkoloid oranı yüksek ve tohum olarak değerlendirilme noktasında da verimlidir. Bilindiği üzere Dünya piyasasında alkoloid oranı yüksek çeşitler talep görmektedir." açıklamasında bulundu.
 
tarlagünü denizli baklan haşhaş geçitkuşağı