Denizli’de lavanta üretiminde atılım

17 July Wednesday, 2019
Kekiğin merkezi konumundaki Denizli’de diğer tıbbi ve aromatik ürünlerin yaygınlaşması için çalışmalar sürüyor. Çalışmaların başında ise lavanta geliyor.
Denizli’de lavanta üretiminde atılım Haber: Denizli İl Enformasyon
 
HABER
Denizli, dünya kekik üretiminde önemli bir yere sahip.
İlde yeni tıbbi bitkilerin sektöre kazandırılması amacıyla çalışmalar bütün hızıyla sürüyor.
2015’ten buyana süren çalışmalarda ön plana çıkan bitki ise lavanta.
Lavanta’nın tanıtımı için ilde çeşitli etkinler de düzenleniyor. İlde düzenlenen lavanta tarla günü ile çiftçi ve üreticilere tanıtım yapıldı.
Tarla gününe katılan çiftçilerin yanı sıra Başta Denizli Valisi Hasan Karahan ve Tarım Ve Orman İl Müdürü Yılmaz Erkaya olmak üzere ilin önde gelen isimleri de katıldı.
Vali Karahan "Lavanta bitkisinin ülkemizde toplam 9 bin dekar alanda üretim yapılıyor. Türkiye’de kekik üretiminin yüzde 86'sının gerçekleştiği ilimizde lavantada ciddi bir potansiyel var. Denizli'de projeye başladığımız 2015 yılında 3-5 dekar alanda lavanta yetiştirilirken 2019 yılında 1000 dekarın üzerine çıkılmış durumda. Şehirdeki lavanta ekim alanını 50 bin dekar alana çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Erkaya “Burası Bozdağın eteklerinde yer alan güzel bir tarla. Bozdağın kuzeyinde Tavas Barza Ovası ve Güneyinde Acıpayam Gireniz Vadisi yer almaktadır. Her iki bölgenin kıraç alanları bizim tıbbi ve aromatik bitkileri yaygınlaştırmaya çalıştığımız bölgelerdir. 2015 yılında lavanta bitkisini çalışmaya başladığımızda ekim alanı yok denecek kadar azdı. 2019 yılı itibariyle 1.000 dekarı geçmiş durumdayız. Pazarlamada şimdiye kadar sorun yaşamadık. Eğer böyle devam ederse lavanta bitkisi de İlimizin önemli bir bitkisi olmaya aday. Dünya kekik üretiminde Denizli önemli bir yere sahiptir. Ayrıca haşhaş, anason, adaçayı ve tütünde de önemli bir üretim potansiyelimiz var. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve İl Müdürlüğümüzce yürütülen “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yaygınlaştırılması Projesi“ ile saydığım bu bitkilere yenilerini ekleyerek tüm tıbbi ve aromatik bitkilerde söz sahibi olmak istiyoruz. Denizli’nin sahip olduğu tecrübesi, bilgi birikimi ve coğrafi konumu buna uygundur. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu kervana yeni bitkilerde gelecek. Tarla gününe katılan ve bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İlimiz ve ülkemiz tarımı için hayırlara vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
 
lavanta denizli atılım tıbbi aromatik bitki