Denizli’de salkım güvesine karşı mücadele sürüyor

28 September Thursday, 2023
Denizli’nin Honaz ilçesindde salkım güvesi ile biyoteknik mücadele projesi kapsamında tarla günü etkinliği düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa geliştirdiği projeyle üreticilere feromon yayıcı tel desteği verildi.
Denizli’de salkım güvesine karşı mücadele sürüyor
Haber: Denizli İl Enformasyon

Denizli’de salkım güvesine karşı mücadele sürüyor.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Denizli Büyükşehir Belediyesi ortaklığı ile yürütülen “Biyoteknik Mücadele Projesi'' kapsamında son olarak tarla günü düzenlendi.

Tarla gününde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar, proje ile maliyetlerinde düştüğünü belirtti. İl Müdürü Çınar “Salkım güvesi konusu bizim başımızı ağrıtan ciddi sıkıntılar yaşadığımız bir konu. Üzüm üretiminde ülkemizde ilk üçteyiz. Hem alan bazında hem üretim bazında her zaman Türkiye’nin lokomotifi olan illerden bir tanesiyiz. Dolayısıyla üzüm ile ilgili hasbelkader söylenecek biz söz varsa Denizli’nin de bu konuda inisiyatif almaktan çekinmeyen bir ekip, bir irade olduğunu her zaman söylemek isteriz. Tabi ülkemizdeki üzümün önemli bir kısmını üretiyoruz ve büyük bir kısmını da ihracata verdiğimiz bir üründen bahsediyoruz. Sadece sofralık ya da kurutmalık olarak değil sanayilik ürün konusunda da biz ülkemizin önde gelen üretici illerinden bir tanesiyiz. Gün geçtikçe sağlıklı gıda çok tartışılıyor ve ister istemez insanlar katkı kalıntı olmayan ürünleri tercih etmek bunları tüketmek ile ilgili yoğun çabalar göstermekteler. Bizde Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu konuyu önemsiyor ve biyoteknik mücadele ile üretilmiş ürünlerin ön plana çekilmesi ile ilgili önemli çalışmalara imza atıyoruz. Biyoteknik mücadelenin ne şekilde olduğunu defaten eğitimlerde sizlere verdik. Önemli olan salkım güvesinde erkek ve dişinin birbirini bulamaması ve üremeyi gerçekleştirememesi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Zolan’ın katkıları ile 6 milyon lira gibi bir paranın çiftçimizin cebinde kaldığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla 6 milyon lira maliyet üreticimizin cebinde kaldı, birde bu ürünleri kaliteli ürettiğimiz için fiyatları daha yukarılara çekebiliriz.’’ dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, çiftçilerin üretmesinin hayati derecede önem taşıdığını ve her zaman çiftçilerin yanında olduklarını ve her türlü imkanı sağlamaya devam ettiklerini söyledi. Ürün kaybının önlenmesi, kaliteli ve sağlıklı ürün için kimyasal ilaç yerine biyoteknik mücadelenin önemine değinen Başkan Zolan, “Kimyasal ilaçlamaları içinde barındırmayan, sadece çevre dostu olan feromon yayıcı tellerle 7-8 defa ilaçlamamız gereken ürünü hiç ilaçlama yapmadan daha kaliteli ve güzel bir şekilde ürün alabiliyoruz. Daha önce Buldan’da uyguladık, Sarayköy’de uyguluyoruz, Şimdi de Honaz’da Kızılyer ve Kaklık Mahallelerimizde uyguluyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, feromon yayıcı tel desteği verilen üzüm bağında incelemelerde bulunup üzüm hasadı yaptı.

Proje kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Honaz ilçesinde bin 500, Sarayköy ilçesinde ise bin 430 dekar alanda feromon yayıcı tel desteğinde bulunuldu.
tarım orman denizli üzüm güve