Diyarbakır barajlarındaki doluluk sevindirdi

14 March Thursday, 2024
Sonbahar ve kış yağışları, Diyarbakır barajlarındaki doluluk seviyesini artırdı. Devlet Su İşleri verilerine göre artış geçen seneye göre en az 2 kat olarak belirlendi.
Diyarbakır barajlarındaki doluluk sevindirdi
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü, yaz aylarında etkisini gösteren sıcakların barajlardaki doluluk oranına etki oluşturmadığını açıklayarak, sonbahar ve kış aylarında etkili olan yağışlar sayesinde 2023 yılına göre su seviyesinde artış olduğunu bildirdi.  

  Türkiye, geçtiğimiz yaz aylarında etkisini gösteren sıcakların etkisi altına girmişti. Bu sebepten ötürü birçok şehirde kavurucu sıcaklar su tüketimini de artırdı. Bazı kentlerde barajlardaki doluluk oranı alarm verirken, Diyarbakır’da bu seviye geçen seneye oranla yağışlar sayesinde yükselerek ihtiyacı karşıladığı belirtildi.

  Konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunan DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, “Ülkemizi saran sıcak hava etkisi ve son yıllarda yaşadığımız kuraklığa rağmen sonbahar mevsimi ve kış aylarında etkili olan yağışlar sayesinde Diyarbakır ilinin içme suyu, enerji ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranı geçen yıla göre önemli ölçüde yükselmiştir. Barajlarımız doluluk oranının geçen yıla oranla daha iyi seviyede olması Diyarbakır ilimiz açısından çok önemli bir faktördür. Barajlarımız ile Diyarbakır’da çiftçilerimizin tarımsal üretiminde sulama ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra ilimizin içme suyu ve enerji ihtiyaçlarını da karşılıyoruz” ifadelerine yer verdi.

  Son gelen yağışlarla birlikte Diyarbakır’daki barajların doluluk oranında gözle görülür şekilde artış olduğu belirtilen açıklamada, “İklim değişikliği, yağış azlığı ve buharlaşmanın etkisiyle 2022 ve 2023 yılında bazı barajlarımızda kuraklık problemi ile karşı karşıya kalınmıştı. Ancak son gelen yağışlar ile birlikte barajlarımızın doluluk oranında gözle görünür bir artış meydana gelmiştir” denildi.

  Açıklamanın devamında 4 Mart 2023 yılında Karakaya Barajı’nda aktif doluluk oranı yüzde 37,21’ken 4 Mart 2024’te yüzde 72,2’ye, Kralkızı Barajı’nda yüzde 31,5’ten yüzde 60,9’a, Devegeçidi Barajı’nda yüzde 14,2’den yüzde 81,6, Çınar Göksu Barajı’nda yüzde 0’dan yüzde 30,6’ya, Pamukçay Barajı yüzde 8,2’den yüzde 100’e, Ergani Barajı yüzde 10,9’dan yüzde 100’e ve Başlar Barajı yüzde 9,4’ten yüzde yüze 100’e çıktığı ifade edildi.
baraj dsi Diyarbakır yağış kralkızı devegeçidi pamukçay ergani