"Doğa"dan objektiflere yansıyan güzellikler…

07 March Thursday, 2019
Doğal yaşam alanlarından kameralara her geçen gün birbirinden güzel görüntüler yansıyor. Tunceli’de bir doğa fotoğrafçısının objektifine meraklısı için eşsiz güzellikte ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bir vaşak takıldı. Ağrı Dağı’nı mesken tutan sakar mekelerse renkli görüntüler oluşturuyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri de yaralı hayvanlara yardım eli uzatmaya devam ediyor.

Doğadan objektiflere her geçen gün birbirinden ilgi çekici kareler yansımaya devam ediyor.

Tunceli’de bir doğa fotoğrafçısı tarafından nesli tehlike altında olan vaşak görüntülendi. Vaşağı görüntülen doğa fotoğrafçısı Ayhan Özdemir bugüne kadar birçok yaban hayvanını fotoğrafladığını ancak bir vaşakla karşılaşmayı çok istediğini ve ilk kez karşılaştığını söyledi.

Öte yandan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen faaliyetlerde yaban hayatının yaşandığı doğal ortamlar korunurken yaralı hayvanlara da yardım eli uzatılıyor.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yaralı bulunan, nesli tükenme tehlikesi altındaki mahmuzlu kız kuşu tedavi altına alındı.

Selahaddin Eyyubi Havalimanı'nda yaralı kuşu fark eden görevliler, durumu Yüksekova Belediyesi yetkililerine bildirdi. Belediye ekipleri, kanadı kırık kuşu görevlilerden alarak, Hayvan Tedavi Merkezi'ne getirdi.  

Yüksekova Belediyesi veterineri Hekim Kaçan “Yarasını temizleyip ön tedavisini uyguladık. Gerekli antibiyotik tedavisini yaptık. Kuşu Van’daki DKMP Şubesine göndereceğiz. Orada en iyi şartlarda tedavi edilip doğal yaşam alanına bırakılacağını umuyoruz. Türkiye'de nadir görülen bir kuş türü. Ben de ilk kez gördüm. Muhtemelen göç etmeye çalışırken avcılar tarafından vurulmuş." diye konuştu.

Doğal ortamlarda da hayvanların korunup ihtiyaçlar bütün yurtta olduğu gibi Ağrı Dağı’nda da sürdürülüyor. Türkiye'de göç etmeden en uzun süre kışlayan kuş türü olduğu belirtilen sakar mekeler, Ağrı Dağı Milli Parkı'nı mesken tuttu.

Ağrı Dağı Milli Parkı'na renk katmasının yanı sıra ziyaretçilere de görsel şölen sunuyor. DKMP ekipleri göçmen ve yerli türlere yem desteğini sürdürüyor. Kaçak av gibi insanların neden olduğu zararlardan koruyor.

Kuzey Doğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban vatandaşları bu güzellikleri gözlemlemesi için Ağrı Dağı Milli Parkı’na davet etti. Çoban ayrıca hayvanlar hakkında bilgi vererek “Sakar mekeler Türkiye'de en fazla yayılış gösteren ördekler arasında yer alır. Bu kuşlar sulak alanların vazgeçilmezidir, sürekli onları görürsünüz. Sakar mekeleri tanımlaması çok kolaydır, kendileri siyah, gagaları ise fırçayla boyanmış gibi beyazdır. Kışlayan popülasyon olarak en büyük popülasyonun sakar meke olduğunu söyleyebiliriz. Doğu Anadolu'da kuşların barınabildikleri 3 veya 4 tane açık sulak alan var. Bunlardan bir tanesi Ağrı Dağı Milli Parkı'dır. Sakar mekeler topluca hareket ediyor çünkü tek oldukları zaman avlanma riskleri daha fazla oluyor. Bu nedenle hareketleri gruplar halinde oluyor. Böyle olunca da güzel görüntüler ortaya çıkıyor.” dedi.

vaşak ağrı dağı hakkari doğa koruma milli park