DSİ’den yeraltı sularına teknolojik takip

23 March Monday, 2020
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Konya’nın yeraltı sularını yakın takibe aldı. Konya Kapalı Havzası’nda 122 adet kuyuya yerleştirilen sensörler vasıtasıyla yeraltı su seviyesi anlık olarak Ankara’da DSİ Genel Müdürlüğüne iletiliyor.
DSİ’den yeraltı sularına teknolojik takip  
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’nın su kaynakları hayati öneme sahip. Bu bilinçle çalışma yürüten Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konya Kapalı Havzası’nda yeraltı suyunu yakın takibe aldı.

DSİ Genel Müdürlüğü ile KOP Bölge Kalkınma İdaresi’nin ortak yürüttüğü “Konya Kapalı Havzası Yeraltı Suyu Potansiyeli ve Geleceğinin Araştırılması Projesi” sayesinde, yeraltı sularının takibini ve korumasını teknolojiden faydalanılarak yapılıyor.

Proje kapsamında Konya Kapalı Havzasındaki DSİ’ye ait 122 adet yeraltı suyu gözlem kuyusuna, su seviyesini, sıcaklığını ve elektriksel iletkenliğini otomatik olarak ölçebilen ve ölçtüğü verileri GSM hattı üzerinden anlık olarak DSİ Genel Müdürlüğüne yollayabilen sensörler takıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuya verdiği önemi anlatan Bakan Bekir Pakdemirli “Bu sistem sayesinde Konya Kapalı Havzasında yeraltı suyu seviye değişimleri ile su çekimleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı hedefliyoruz. Ayrıca, Konya Kapalı Havzasında yer alan alt havzaların birbirleri ile olan su ilişkilerinin araştırılması ve miktarlarının belirlenmesi, elde edilen veriler ışığında yeraltı suyunun kullanımının sürdürülebilirliğinin belirlenmesini de amaçlıyoruz” diye konuştu.
konya yeraltı su dsi takip