Ege’den yapılan tarım ürünleri ihracatı 5 milyar doları aştı

04 February Monday, 2019
Ege Bölgesi tarım ürünleri ihracatına damgasını vurdu. Bölgeden yapılan tarım ürünleri ihracatı 2018 yılı sonunda 5 milyar doları aştı. Lider tütün mamulleri olurken Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar sektörü ise rekor kırdı.
Ege’den yapılan tarım ürünleri ihracatı 5 milyar doları aştı Tarım ürünleri ihracatında Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri olan Ege Bölgesi’nden yapılan tarım ürünleri ihracatı 2018 yılı sonunda 5 milyar doları aştı.

Türkiye’nin 2018 yılında gerçekleştirdiği 22,6 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatının yüzde 22’lik dilimine Egeli ihracatçılar imza attı. 

Ege İhracatçı Birlikleri verilerinden yapılan derlemeye göre 2017 yılında 4 milyar 514 milyon dolar olan tarım ürünleri ihracatı, 2018 yılında yüzde 11’lik artışla 5 milyar 2 milyon dolara yükseldi. 

Türkiye’nin 2018 yılında gerçekleştirdiği tarım ürünleri ihracatının toplam ihracattan aldığı pay yüzde 38 oldu.
İhracatın lideri tütün sektörü oldu. Su ürünleri ve hayvansal mamuller de ihracat da önemli bir yer tuttu.

Öte yandan Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatı yapan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2018 yılı ihracatı ise; yüzde 11’lik artışla 870 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ihracat artış rekortmeni olurken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise yüzde 15’lik ihracat artış hızı yakaladı ve 290 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı. 


 
ege ihracat tarım ürün