“Egeli” sofraların yeni gözdesi olacak

02 May Thursday, 2019
"Egeli" İzmir’de yetiştirilen yeni cins bir balığın adı. Sinarit ve trançanın melezlenmesiyle üretilen balık diğer kültür balıklarına göre daha hızlı büyüyor.
“Egeli” sofraların yeni gözdesi olacak İzmir'de sinarit ve trançayı eşleyerek "Egeli" ismi verilen yeni cins balık üreten Türk balıkçılar, diğer kültür balıklarına göre daha hızlı büyüyen bu balığın yurt dışında ilgi görmesini bekliyor.

Firma, çiftlik ortamında trança, sinarit ve mercan gibi balık türlerinden yeni türler geliştirmek için yıllardır çalışıyor.

Av baskısı nedeniyle Akdeniz'de artık ender görülen trança ve sinaritin melezlenmesi sonucu yeni bir cins üretmeyi Ar-Ge ekibi bu yeni balığa “Egeli” adını verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan üretim izni de alınan "Egeli"nin yaklaşık 1 yıl sonra satışa hazır hale gelmesi hedefleniyor.

Bu türü oluştururken çok hassas çalıştıklarını ifade eden Akuvatur Su Ürünleri Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tuncer, Egelinin görüntüsü güzel, lezzetli bir balık olduğunu söyledi.

Sinarit ve trançanın üst aile adının "Dentex" olduğunu, bunu koruyarak önüne asil ve kraliyete ait anlamına gelen "Royal"i ekleyeceklerini ve "Egeli"yi yurt dışında "Royal Dentex" ismiyle satışa sunacaklarını aktaran Tuncer, "Egeli, bir yıl içinde yarım kilograma, 1,5 sene içinde de 1 kilograma ulaşıyor, çipura ve levreğe göre yarı yarıya daha hızlı büyüyor. Satış boyutu olarak 1 kilogramı hedefliyoruz ancak bu 6 kilograma kadar büyüyebiliyor." dedi.

Bu balıkların asıl pazarının yurt dışı olduğunu söyleyen Tuncer, şunları kaydetti:

"Yurt dışında özellikle Akdeniz coğrafyasında çok bilinen balıklar. Dolasıyla biz pazarı olan bir cins üretmiş olduk. Egeli üreme noktasına gelmiyor. Bu açıdan çok büyük bir avantaj. Ayrıca bu melez türün denize kaçması söz konusu olabilir. Kaçan balığın doğadaki genetik yapıyı bozma gibi bir riski yok. Bu anlamda da kültür balıkçılığında çevre ile ilgili önemli olan kriterleri göz önünde bulundurduğumuzda bir avantaj sağlamış oluyor. Bu balığın yavrusunu ve yemini satarak dünyanın değişik yerlerinde üretilmesini de sağlayabiliriz. Biz Egeli ile bir yıldız meydana getirmiş olduk. Bu tanındıkça kalitesi de Akdeniz balıklarının temel özelliklerini içerdiği için çok daha ileri noktalara gelecektir diye tahmin ediyoruz."
 
izmir egeli kültür balıkçılığı trança sinarit mercan çiftlik balık