Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanı Antalya’da çiftçilerle buluştu

24 February Monday, 2020
Tarım ve Orman Bakanlığı Aday Memur Eğitimi sebebiyle Antalya’da bulunan Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Aysel Asıl Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce düzenlenen eğitim ve yayım faaliyetlerini yerinde inceledi.
Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanı Antalya’da çiftçilerle buluştu Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Aysel Asıl, İdari İşler ve Koordinasyon Daire Başkanı Habip Karataşoğlu, İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Irmak ve kurum personelinin katıldığı günübirlik olarak gerçekleşen ziyaret kapsamında öncelikle Tasarım Atölyesi’ne gidildi. Burada kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi kapsamında su kabağının süs kabağına dönüşüm hikâyesini uygulamalı olarak öğrenen kadınlarla bir araya gelindi.

Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Aysel Asıl, Atölye sahibi Hatice Hanımdan süs kabağı işlemeciliği hakkında bilgi aldı. Atölyedeki kadınlar ile de sohbet eden Asıl, bu tarz çalışmaların ülke geneline yayılmasının çok önemli olduğunu ve bu konuda Başkanlık olarak El Sanatları Merkezleri’ne gereken desteği vereceklerini belirtti.

Programın devamında Türkiye’de bir ilk olan Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kepez Belediyesi işbirliği ile hayata geçirilen Antalya Köy Pazarı’na gidildi. Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Özsoy ve Halkla İlişkiler Müdürü Selim Tıraş’ın da eşlik ettiği gezide Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Irmak, pazar hakkında bilgilendirmede bulundu. Irmak,  kadın üreticilerin tarım için hayati bir öneme sahip olduğunu, kadın üreticilerin de en büyük sıkıntısının pazar sorunu olduğunu ve bu köy pazarı ile 19 ilçeden kadın üreticileri buluşturarak bu sorunu aşma konusunda öncülük yaptıklarını belirtti. Başkan Aysel Asıl ve Habip Karataşoğlu da pazar yerini çok beğendiklerini ve pazarın sadece kadın üreticilere özel olmasından dolayı kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık için çok güzel bir örnek teşkil ettiğine değindiler.

Antalya Köy Pazarı modelinin incelenmesinin ardından Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel ziyaret edildi. Ziyarette Üniversite ve Bakanlık işbirliğinin taçlandırıldığı YÖK protokolü istişare edildi.  Ziraat Fakültesi Dekanı Davut Karayel bu anlamda Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile son derece uyumlu çalıştıklarını, birçok ortak projeye imza attıklarını ve bu uyumun diğer iller için de örnek olması gerektiğini söyledi.

Ardından Üniversite Kampüsünde yer alan Kredi Yurtlar Kurumu bahçesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü işbirliği ile kurulan demonstrasyon serasında üniversiteli gençler ile domates, biber, hıyar ve marul fidesi dikim etkinliğine katılım sağlandı. İl Müdürlüğü’nün yaptığı gönüllülük faaliyetleri içeren bir de sunum yapıldı.

Daha sonra Döşemealtı İlçesi Kovanlık Köyü’nde, Kadın Çiftçi Akademisi’ne katılan kadın çiftçilere geleneksel yöntemlerle zeytinyağından sabun üretimi eğitimine iştirak edildi.

Antalya Köy Pazarı ile Kadın Çiftçi Akademisine katılan kadın üreticilerle Çığlık Köyü’nde buluşuldu ve çalışmalar istişare edildi. Son olarak Kepez İlçesi’nde düzenlenen “İyi Tarım” konulu çiftçi eğitim kursu ziyaret edildi. Yapılan eğitim hakkında bilgi alan Başkan Aysel Asıl kursiyerler ile samimi bir sohbet gerçekleştirdi. Kursiyerlerin verilen eğitimlerden memnun olmaları, yeni kurs ve eğitim taleplerini dinleyen Başkan Asıl bu konu ile ilgili çalışmalarının olduğunu ve eğitimin tarım için son derece önemli olduğunu belirtti.