Eskişehir tohumluk ayçiçeği üretiminde Türkiye ikincisi

01 October Thursday, 2020
Tohumluk ayçiçeği üretiminde önemli bir başarı yakalayan Eskişehir Türkiye ikincisi oldu, kaliteli tohumluklar birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Eskişehir tohumluk ayçiçeği üretiminde Türkiye ikincisi Haber: Eskişehir İl Enformasyon

Eskişehir Türkiye’nin en çok tohumluk ayçiçeği üreten ikinci şehri oldu.
 
Verimli toprakları ve ürün çeşitliliğiyle önemli tarım kentlerinden biri olan Eskişehir ayçiçeği üretiminde zirveyi zorluyor.

Ayçiçeği hasadında üreticilerle bir araya gelen İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Emine Sever, özel bir firmaya ait tohumluk ayçiçeği ekim alanları ve alım merkezini ziyaret etti.

İl Tarım ve Orman Müdürü Sever, Eskişehir'in tohumluk ayçiçeği üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yeraldığını belirtti.

Çifteler ilçesinde 2016 yılında tohumluk ayçiçeği üretimine başlayan firmanın bugün 15 bin dekar ekim alanına ulaştığını belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Emine Sever, firmanın burada üretilen tohumlukların tamamını başta Ukrayna, Rusya ve Kazakistan olmak üzere birçok ülkeye ihraç ederek üretim sezonu içerisinde büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan 200 kişiye istihdam sağladığını söyledi.

Dr. Sever, ayrıca işçilerin her türlü iş sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınarak çalıştırıldığını ifade etti. İl Müdürü Dr. Sever, 2020 yılında Eskişehir genelinde 127 bin 500 dekar alanda tohumluk üretimi yapılırken bunun 38 bin 808 dekarının tohumluk ayçiçeği üretiminin oluşturmasıyla Türkiye’de üretimde Konya’dan sonra ikinci sırada yer aldığının altını çizdi.

Son aylarda dünyada covid-19 pandemisi sebebiyle tarımsal üretimin daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Dr. Emine Sever, bütün illerde olduğu gibi Eskişehir’de de tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için gerekli tüm tedbirlerin alındığını ve kesintisiz üretim yapmaya devam edildiğini belirtti.

Dr. Sever, kentte her geçen gün tohumluk ekim alanlarına olan talep artarken üreticilerin sözleşmeli olarak yapılan ve yüksek getirisi olan tohumluk üretiminde de söz sahibi olmak istediğini belirtti.

Tohum firmalarının üreticilere münavebeyi şart koşmaları sebebiyle tarım tekniğine uygun olarak yapılan münavebe sisteminin üretici tarafından benimsenmesinin kolaylaştığını söyleyen Sever, bunun da uygulamada uzun vadede tarımsal üretimde üst üste yapılan aynı ve tek tip ürün yetiştiriciliğinin neden olduğu her geçen yıl artarak devam eden hastalık ve zararlıların  risklerinin azaltılmasını sağladığını ve bu şekilde birim alandan alınan verimin de arttığını vurguladı.
eskişehir tohumluk ayçiçeği hasat tarım ve orman