FAO’dan “Toprak kirliliğini durdurun” çağrısı

10 December Monday, 2018
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun bu yıl Dünya Toprak Günü'nün teması "toprak kirliliği" oldu. FAO bu sayede toprak kirliliği nedeniyle oluşacak yetersiz gıdaya dikkat çekti.
FAO’dan “Toprak kirliliğini durdurun” çağrısı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO bu yılki Dünya Toprak Günü'nün temasını "toprak kirliliği" olarak seçti. Günün sloganı "Toprak kirliliğini durdurun" oldu.

FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu yazılı olarak yaptığı açıklamada "Toprak kirliliğine çözüm ol" kampanyası ile toprak kirliliğini durdurma konusunda farkındalığı artırmayı amaçlandıklarını belirtildi.

Gutu açıklamasında “Toprak kirliliği, 2050 yılına kadar 9 milyarı bulması beklenen dünya nüfusu için önemli bir sorun oluşturacak. Sağlıklı zirai arazilerin azlığı nedeniyle yetersiz gıda üretimi ve kalitesi toplum sağlığını tehdit eden unsurlardan birisi sayılacak.” dedi.

Türkiye'nin tarımsal üretim çeşitliliği açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Gutu, bu çeşitliliğin ana nedenlerinden birinin ülkedeki farklı toprak yapısı olduğunu dile getirdi. 
 
FAO'nun toprak bilgi altyapısını geliştirmeye yönelik Tarım ve Orman Bakanlığına teknik destek sağladığını belirten Gutu, şunları kaydetti: "FAO ve Küresel Toprak Ortaklığı, Türkiye ve diğer ülkelerde toprakların mevcut durumunu değerlendirmek için önemli çalışmalar yapıyor. Devam eden faaliyetlerimiz arasında SoilStat adı verilen toprak kaynaklarına ilişkin veri tabanını kurmak da bulunuyor."
 
fao dünya toprak günü kirlilik