Faydalı Böcekler Kayseri’de İş Başında

25 July Tuesday, 2017
“Faydalı Böcekler Kayseri’de İş Başında” projesi ile elma bahçelerinde kimyasal ilaçlar yerine faydalı böcekler zararlılara karşı kullanılacak.
Faydalı Böcekler Kayseri’de İş Başında Haber: Enformasyon Birimi
Kamera: İsmail Tolga PEKŞEN
Fotoğraf: Emine YEŞİLÖZ
 
 “Faydalı Böcekler Kayseri’de İş Başında” sloganı ile tarımsal üretimde biyolojik mücadele konusunda gerçekleştirilen projenin tanıtımı yapıldı.
Faydalı böceklerin tarım ilaçları ile birlikte kullanıldığı entegre mücadele uygulamalarının, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de kullanılabileceğini ortaya koymak adına Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ankara Üniversitesi Teknokent AR-Ge firmaları ve Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, “Faydalı Böcekler Kayseri’de İş Başında” adlı bir proje başlatıldı.
Projede yüzde 100 yerli üretim ile elde edilen biyolojik mücadele etmeni faydalı böcekler, Kayseri’de Yeşilhisar ve Develi ilçeleri elma bahçelerinde kullanılıyor.
Proje başlangıcında İl Müdürlüğü ziraat mühendisleri ile birlikte üreticilere biyolojik mücadele eğitimleri verildi. Elmalarda ana zararlı olan içkurdu zararlısına karşı dünyanın en küçük arıcığı olan Trichogramma evanescens adlı faydalı arıcık salımı başlatılarak sezon sonuna kadar 100 milyon Trichogramma evanescens bahçeye salınacak. Böylece Türkiye’de bir ilk gerçekleştirilmiş olacak.
Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Milli Tarım politikası ile de tamamen örtüşen, 2023 yılına kadar hali hazırda yüzde 1 olan biyolojik mücadele uygulamalarını yüzde 25’e çıkarmayı hedefliyor.  Yine birkaç adet olan biyolojik mücadele etmeni üreten yerli firma sayısını 100’e çıkararak, biyolojik mücadele sektöründe 50-60 bin kişinin istihdam edilmesi ile yıllık en az 300 milyon TL’lik yerel bir biyolojik mücadele pazarı oluşturmayı ve biyolojik mücadelede ithalatçı durumda olan ülkemizi ihracatçı duruma getirmeyi planlıyor.
Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden, yapılan çalışmaları yerinde incelemek için gelen ekip ile birlikte, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan proje hakkında bilgiler verdi.
Prof. Dr. Cem Özkan, tarımsal üretimde yoğun ve bilinçsiz kullanılan tarım ilaçlarının, birçok problemlere neden olduğu bildirdi. Özkan, tarım ilacı kalıntısı nedeniyle insan sağlığında yaşanan olumsuzluklara değinirken, hava–su-toprak gibi doğal kaynakların kirlendiğini ifade etti.
Özkan, arılar ve benzeri birçok hayvanın ölmesi ile doğal dengenin bozulduğuna dikkat çekerek, ilaçlara karşı dirençli zararlıların ortaya çıkışması ve dış satımda ilaç kalıntısı olan ürünlerin geri dönmesinin üzerinde durulması gereken sorunlar olduğunu kaydetti.
Özkan, dünyada tarımsal zararlıların neden olduğu kayıpların yüzde 25 civarında olduğunu belirterek, Türkiye’de de benzer oranlarda kayıplar olduğunu bildirdi.
Özkan şöyle devam etti: ”Ülkemizde tarımsal zararlılarla mücadele denildiğinde üreticiler tarafından ilk akla gelen uygulama, tarımsal ilaçların kullanıldığı Kimyasal Mücadele Yöntemi’dir. Türkiye’de yaklaşık 35-40 milyon ton tarım ilacı kullanılmakta, bunun için yapılan harcama ise 800 milyon ABD doları civarındadır. Tarım ilaçlarında yurt dışına olan bağımlılığımız ise yüzde 95 civarındadır. Günümüzde tarım ilaçlarını bize satan ülkeler, bu tarım ilaçlarını kullandığımız ürünlerde tarım ilacı kalıntısı belirli oranı geçtiğinde ise bizim sattığımız bu ürünleri geri göndermekte ve hatta boykot uygulamaktadır. Bu tarım ilacı bağımlılığının neden olduğu ekonomik, ekolojik ve sağlık problemlerini azaltmak için alternatif mücadele yöntemlerine yönelme zorunluluğu vardır. Alternatif mücadele içinde ,“Biyolojik Mücadele” önde gelmektedir”.
Özkan, Türkiye’deki biyolojik çeşitliliğinin, biyolojik mücadele etmenlerinin varlığı konusunda da çok zengin olduğunu anlattı. Özkan, biyolojik mücadelede en fazla kullanılan yöntemin, doğal düşman böcekler diye bilinen parazitoit ve predatör böceklerin kitle halinde üretilerek zararlının bulunduğu alanlara salınması şekilde gerçekleştiğini ifade etti.
 
Özkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, biyolojik mücadelenin ülkemizde yaygınlaşması için üreticilere önemli destek vermeye başladığını, son yıllarda ülkemizde yaygınlaşmaya başlayan biyolojik mücadele uygulamalarında yine yurt dışı firmaların, ana rolü oynadığını bildirdi.
 
biyolojik mücadele elma faydalı böcekler kayseri