Festivalde iki ayrı Guinness rekoru

15 May Tuesday, 2018
Muğla’nın Milas ilçesinde gerçekleştirilen ve renkli görüntülere sahne olan 2. Milas Balık Festivali ve Çocuk Oyunları Şenliği’nde iki tane de Guinness rekoru kırıldı.
Festivalde iki ayrı Guinness rekoru Haber: Selma EREZ
Kamera: Uğur ACAR
Milas’ta gerçekleştirilen 2. Balık Festivali ve Çocuk Şenliği’nde iki ayrı Guinnes rekoru kırıldı.
Muğla’nın Milas İlçesinde 2. Milas Balık Festivali ve Çocuk Oyunları Şenliği yapıldı.
Üç ayrı noktadan kortej yürüyüşüyle başlayıp Atapark’ta toplanılarak gerçekleştirilen şenliğin açılışına Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammed Tokat, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal, ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Her sene yapılan Guinness Rekor denemeleriyle dikkat çeken festivalde bu yıl da gelenek bozulmadı ve iki yeni rekor denemesi gerçekleştirildi. Geçen yıl 5 bin 586 öğrencinin aynı anda topaç çevirmesiyle rekor kıran Milas, bu yıl da Ahşap Tabakta Balık Salatası ile Dokuz Taş Çocuk oyunu rekor denemesi gerçekleştirdi.
2 bin 700 yıllık Oryantalizan dönemine ait ahşap tabaktan esinlenerek büyütülen dev ahşap tabakta Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hazırlama Bölümünden 49 öğrenci ve 5 öğretmenin katılımıyla balık salatası yapıldı. Guinness Rekorlar kitabında belirlenen alt limit olan 500 kilogramın üstüne çıkılarak tamı tamına 561 kg 600 gr. balık salatası ile rekora imza atıldı. Balık salatası daha sonra vatandaşlara ikram edildi.
İlk rekor denemesinin ardından Milas Kaymakamı ve protokolün başlattığı Dokuz Taş Çocuk Oyunu rekor denemesi gerçekleştirildi. 5 bin 876 çocuğun oynadığı ve 1 dk. süren dokuz taş oyununda da rekor kırıldı.
Kırılan rekorlar Milaslılar tarafından konfeti patlatılarak müzik eşliğinde sevinç içinde kutlandı. Milas Folklor Araştırma Derneğinin Halk Oyunları gösterisi ve Ali Ersin Polat yönetimindeki Köy Korosunun birbirinden güzel halk ezgileri dinletisi ile festival devam etti.
Festivalde İngiltere ve Kosova’dan gelen çocuklar adına koordinatör Avoli Anochirıonte de bir konuşma yaptı. Festivalde olmaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Anochirıonte, kazandıkları bilgileri ve yaptıkları çekimleri kendi festivallerinde kullanacaklarını ifade etti.
Milas Belediye Başkanı Muhammed Tokat ise yaptığı konuşmada bu gibi festival ve etkinliklerin önemine değindi.
Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Şakir Fırat Erkal ise Milas gibi su ürünleri üretiminde söz sahibi bir ilçede Balık Festivalinin gerçekleştirilmesinin, böyle bir festivalin Çocuk oyunları Şenliği ile birleştirilerek bağdaştırılmasının çok önemli olduğunu söyledi.
İl Müdürlüğü olarak iki yıldır “Balık Yiyorum Sağlıklı Büyüyorum” projesi ile tüm ilçelerde çocuklara yönelik Balık Şenliği düzenlediklerini ifade eden Erkal, “Milas gerek yaptığı tarım fuarıyla, gerekse festival ve şenlikleriyle kendinden söz ettiriyor. Bu konuda başarılıyız.”
Guinness Rekor denemelerini alışkanlık haline getiren Milas’ın her yıl bunu arttırarak devam edeceğini söyleyen İl Müdürü Erkal, emeği geçenlere teşekkür etti.
Milas Kaymakamı Eren Arslan da konuşmasında Milas ilçesinin balık üretiminde geldiği noktadan bahsetti. Sağlıklı nesillerin yetişmesinde balığın önemine değinen Arslan, geçen yıl çocuk oyunlarında gerçekleştirilen Guinness Rekorunun ardından bu yıl ikiye çıkardıkları “Dünyanın En Büyük Balık Salatası” ile “9 Taş Çocuk Oyunu” rekor denemelerinde yakaladıkları başarıdan dolayı mutlu olduklarını, bu başarıların uluslararası platformda ilçenin adının duyurulması açısından önemli olduğunu dile getirdi. Arslan, emeği geçen tüm kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri ile sponsorlara teşekkür etti.
Stantların gezilmesi ile devam eden festivalde ayrıca Kaymakamlık binasının bulunduğu bahçede yapılan “Balık Figürünün” açılışı da yapıldı. Festival, öğrencilerin dans ve müzik gösterisiyle devam etti.
 
 
Milas balık festivali çocuk oyunları şenliği Guinness rekoru balık salatası rekoru dokuz taş oyunu rekoru