Fındığa görkemli hasat şenliği

07 August Wednesday, 2019
Ordu'da fındık hasadı, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan tarım bakanlarının katılımıyla yapılan şenlikle başladı.
Fındığa görkemli hasat şenliği Türkiye'nin dünya üretiminde ve ihracatta ilk sırada olduğu fındık için Ulubey ilçesine bağlı Güzelyurt Mahallesi'nde fındık hasadı başladı.

Hasat şenliğine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pekdemirli’nin yanı sıra Azerbaycan Tarım Bakanı İnam Kerimov ve Gürcistan Çevre Koruma ve Tarım Bakanı Levan Davitashvili de katıldı.

Bakan Pakdemirli "Alım esnasında üreticilerimizin sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini belirtilen kriterlere uygun şekilde hazırlayarak alım noktalarına getirmeleri büyük önem arz etmektedir. TMO, kabuklu fındık alım kriterleri sağlam iç fındık oranı yüzde 40 ve üzeri, rutubet oranı yüzde 6'ya kadar, buruşuk iç fındık oranı yüzde 10'a kadar, çürük ve bozuk iç fındık oranı yüzde 3 ve altı, çatlak, kırık ve kabuklu fındık içinde bulunan iç fındık oranı yüzde 5 ve altı, yabancı madde oranı, taş, toprak ve benzeri yüzde 0,5 ve altı olan tüm fındıklar satın alınacak olup, ödemeler en geç 15 ile 20 gün içinde yapılacaktır. Fındıkta dünyadaki en büyük üretici Türkiye'dir. Bu kapsamda fındığı daha değerli hale getirebilmek için her türlü uluslararası işbirliği bizim için büyük öneme sahip. Bugün dünya fındık üretiminde en büyük paya sahip 5 ülkeden 3'ü burada. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan omuz omuza bir arada. Fındığın ana vatanında, kültür fındığının dünyaya yayıldığı topraklarda üç büyük üretici ülke buluştu. Fındığın değerini arttırmak için çeşitli örgütlerin kurulması için çalışmalar yürütüyoruz." dedi.
 
ordu fındık bakan tarım orman