Fındığın verimi de ihracatı da yükselişte

05 July Wednesday, 2023
Hasat mevsimi yaklaşan fındıkta rekolte tahmin çalışmaları başladı. Bahçelerde hastalık ve zararlılarla mücadele titizlikle yapılırken Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 39'unun Trabzon'dan gerçekleştirildiği açıklandı.
Fındığın verimi de ihracatı da yükselişte Bahçelerde tahmin çalışması yapılıyor, Türkiye’nin kaliteli fındıkları dünyaya gönderiliyor.

Türkiye’nin fındık üretim merkezlerinden Giresun’da 2023 yılı tahmini rekolte tespit çalışmaları başladı.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, yaptığı yazılı açıklamada, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde oluşturulan komisyon tarafından başlanan çalışmaların 3-10 Temmuz'da fındık tarımı yapılan 13 ilçede gerçekleştirileceğini belirtti. Çalışmanın çotanak sayımıyla yapılacağını kaydeden Karan, 2023 yılı fındık rekoltesinin en sağlıklı şekilde tespit edileceğini aktardı.

Karan, nisan ve mayısta yüksek verimli görülen fındığın, havaların aşırı yağışlı geçmesi ve bahçelerde oluşan külleme hastalığına bağlı kendini besleyemediğini ve döküldüğünü kaydederek, "Üretimdeki rekolte kaybı, yapılacak çotanak sayımı ile netlik kazanacaktır." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 39'u Trabzon'dan yapıldı

Diğer taraftan fındık geçen yıl da ihracatın gözdesi oldu.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliğinden (DKİB) yapılan yazılı açıklamada, 1 Eylül 2022'de başlayan 2022-2023 sezonunun 10 aylık döneminde fındık ihracatının 262 bin 710 tona ulaştığı ve karşılığında 1 milyar 581 milyon 247 bin dolar gelir sağlandığı bildirildi.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen DKİB Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, 10 ayda 119 ülkeye ihracat yapıldığını belirtti. En çok ihracat yapılan ilk 3 ülkenin Almanya, İtalya ve Fransa olduğuna işaret eden Arslantürk, 2023'ün 6 ayında yapılan fındık ihracatı hakkında da bilgilendirmede bulundu. Arslantürk, Ocak-Haziran döneminde 132 bin 427 ton fındık ihraç edilerek 841 milyon 832 bin dolar kazanıldığını ifade etti.

Trabzon'dan yapılan fındık dış satımına da dikkati çeken Sebahattin Arslantürk, şunları kaydetti: "Fındık ihraç sezonunun 10 aylık döneminde Trabzon'dan 102 bin 988 ton fındık ihraç edilerek 561 milyon 779 bin dolar döviz girdisi sağlandı. Yıllık bazda ise yılın ilk 6 ayında 50 bin 170 ton karşılığı 318 milyon 342 bin dolar ihracat yapıldı. Toplam fındık ihracatının da yaklaşık yüzde 39'luk kısmı Trabzon'dan gerçekleştirildi."

Yeni sezon fındık rekoltesiyle ilgili sağlıklı tespitlerin ancak temmuz ortalarında yapılabileceğini belirten Arslantürk, rekolteden ziyade artık verim, kalite ve üretimin nasıl artırılacağı konularında tarafların ortak politika oluşturmasının en çok önem verilmesi gereken konular olduğunu belirtti.
fındık rekolte tahmin ihracat giresun trabzon tarım ve orman