Fındık kalitesi “fındık timi”ne emanet

11 November Monday, 2019
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü "Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada" projesi ile üretimin her aşamasında çiftçilerin yanında olacak. Proje kapsamında oluşturulan örnek fındık bahçesinde yapılan kaliteyi ve verimi arttırma çalışmaları üreticilere anlatıldı.
Fındık kalitesi “fındık timi”ne emanet Haber: Ordu İl Enformasyon
Fındığın merkezi Ordu’da kalite ve verimi arttırma çalışmaları devam ediyor. 
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başlattığı "Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada" çalışmasına üreticiler yoğun ilgi gösterdi.
Fındık timlerinin Altınordu İlçesi’nde kurduğu örnek bahçede fındık üreticilerine yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. 
Projenin uygulandığı bahçeyi ziyaret eden Ordu Valisi Seddar Yavuz, fındığın anavatanı Ordu için “Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada” çalışmasının çok önemli olduğunu vurguladı. 
Yavuz, “Yapılan çalışmalar Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı aracılığı ile alınan teknik ekipmanlar ile yürütülmektedir. Amacımız fındıkta verim ve kaliteyi artırmak. Tabi fındık denilince Ordu’da akan sular duruyor, hayatımızın her alanını etkiliyor. Fındık sadece bir tarım ürünü olmaktan çok, yöremiz için aslında bir kültürdür. Ordu ili olarak, dünya fındık üretiminin % 25’ini, Türkiye fındık üretiminin ise % 35’ini karşılıyoruz. Yaklaşık 180 bin ila 220 bin ton civarında bir fındık üretimimiz var. Dolayısıyla fındık üretiminde kaliteyi ve verimi artırabilmek bakımından neler yapabileceğimizi teknik ekibimizle birlikte çalıştık ve budama, gübreleme ve modern tarım tekniklerinin uygulanması konusunda bazı eksikliklerin olduğuna karar verdik. Bunları gidermek için de proje geliştirdik. "Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada" projesi kapsamında sizlerle bir aradayız. Amacımız elbette fındıkta üretimi daha fazla arttırmak. Çünkü tekrar ediyorum amacımız çiftçimizin daha çok para kazanması ve daha huzur içinde, ekonomik refah içinde yaşaması. Bununla ilgili olarak da biz Valilik olarak gereken her türlü tedbiri alıyoruz.” dedi.
Örnek bahçede incelemelerde bulunan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, projenin Ordu Valiliği himayesinde yürütüldüğünü vurgulayarak çiftçilere ekipman desteği sağlandığını belirtti.
Çiftçileri çalışmaya ve eğitimlere katılmaya davet eden Yılmaz, “Bizlerde yaptığımız bu çalışmalarda üreticilerimizin verim çağındaki dalları fındık bahçesini gençleştiriyorum diyerek kestiklerini tespit ettik. Tam verim çağında ki dalların kesilmesini önleyebilirsek ve dip sürgünlerini üreticilerimize aldırtabilirsek fındıktaki verim artışını büyük ölçüde sağlamış olacağız. Bu çalışmada katkı veren Ziraat Odalarımıza, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde çalışan tüm teknik personele teşekkür ediyorum. Gerçekten özveriyle çalışıyorlar. Bu çalışmaların sonucunu inşallah hep beraber en kısa sürede göreceğiz. Ordu’da fındıkta verim ve kaliteyi artıracağız. Bu çalışmalarla bölgemize ve çevre illere de örnek olacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı. 
Fındık timlerinin 2010 üreticinin bahçesinde yürüttüğü çalışmalar ile budamada yapılan yanlışların önüne geçilerek bahçelerde verimin arttırılması hedefleniyor. 
# fındık ordu fındık timi budama