Fındıkta örnek uygulama timleri sahada

22 October Tuesday, 2019
Fındığın başkenti Ordu’da verim ve kaliteyi artırmak için örnek bahçeler yapılacak. Valilik tarafından tedarik edilen tarım aletleriyle uzmanlar tarafından 35 örnek bahçe oluşturulacak.
Fındıkta örnek uygulama timleri sahada Ordu Valiliği himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacı ile uygulanan “Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi” kapsamında kullanılacak alet, makine ve ekipmanlar düzenlenen törenle dağıtıldı.

İl Müdürlüğü kampüsünde gerçekleşen dağıtım törenine Vali Seddar Yavuz, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Ziraat Odaları çalışanları ve tarım danışmanları katıldı.

Program protokol konuşmaları ile başladı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan yaptığı konuşmada, “Bugün burada çok önemli bir projenin başlangıcı için burada toplanmış bulunuyoruz. Sayın Valimizin talimatlarıyla, fikirleriyle bölgemizin ilimizin en önemli projesi diyebiliriz. Fındıkta verim ve kalitenin artırılması lazım. Bugünden sonra budama makası, budama testeresi, çapa makinası gibi tarımda teknik ve bilimsel yönden yapılacak olan ekipman dağıtımının çiftçilerimiz için çok yararlı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Programda konuşma yapan İl Müdürü Kemal Yılmaz; “Bugün burada fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik yapmış olduğumuz örnek bahçelere yenilerini eklemek için start veriyoruz. Bu kapsamda Sayın Valimizin talimatları doğrultusunda başlatmış olduğumuz çalışmalar ile il genelinde yeni örnek bahçeler oluşturacağız. Bu kapsamda her mahallede en az bir örnek bahçe yapma hedefindeyiz. İnşallah fındıkta verim ve kaliteyi artıracağız. Bugün burada dağıtacağımız çapa makinesi, akülü budama seti, motorlu budama testeresi, sırt atomüzörü, budama testeresi, budama makası ve tulum örnek bahçe oluşturmamızı daha da kolaylaştıracaktır. Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı(YİKOB) desteği ile alınan makine ve ekipmanlarımızı il genelinde oluşturacağımız 35 tim kullanacaktır. Böylelikle ilimiz genelinde örnek bahçelerimizin sayısı artacaktır. Ben bugüne kadar olduğu gibi bu çalışmada da bizlerden desteğini esirgemeyen, her zaman üreticinin yanında olan Sayın Valimize çok çok teşekkür ediyor, bu projenin ilimiz ve Ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum.” demiştir.

Vali Seddar Yavuz ise ; ”Ordu, Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 25’ini, Türkiye fındık üretiminin yüzde 35’ini sağlayan ve fındığın başkenti olarak nitelendirdiğimiz şehrimizdir. Bahçelerimiz yaşlanıyor, verimimiz düşüyor ama dünyadaki rekabette kızışıyor. Bu rekabette gücümüzü korumak, geliştirmek bakımından bizim birim alandan verim miktarımızı yükseltmemiz gerekiyor. Birim alandan elde ettiğimiz verimimiz düştükçe, rekabet gücümüz de, kârımız da kalmıyor ve göçü tartışmaya başlıyoruz. Valiliğimiz, Tarım ve Orman Teşkilatımız, Ziraat Odalarımızla birlikte birim alanda verimi nasıl yükseltiriz? sorusu üzerinde sürekli çalışıyoruz.  Bunun için de bilimsel teknikleri kullanmak gerekiyor. Başta budama, gübreleme, yaşlanan bahçelerin sökülerek yenilerinin oluşturulması dahil olmak üzere yaygın bir proje uygulamak istiyoruz. Bunun için de Valilik Yatırım izleme ve Koordinasyon Başkanlığının bütçesini aktif olarak tarım teşkilatı için de kullanmak istiyoruz” diyen Vali Yavuz, ”Bu proje ilk başlangıcıydı. Valilik olarak, bu ekipmanları alalım ve Tarım İlçe Müdürlüklerimiz, Ziraat Odalarımız, çiftçilerimiz hep beraber güzel işler yapsınlar istedik” diye konuştu.

Konuşmasında, fındık üreticilerine övgüde bulunan Vali Yavuz, “Özveri ile çalışan tarım teşkilatımıza, ziraat odalarımıza ve en önemlisi de tabi keçilerin bile zor çıkacağı yürüyeceği alanlarda, bu alanları yeşile döndüren, verime dönüştüren, vefakâr, çalışkan Ordulu çiftçilerimize minnet ve şükranlarımı iletiyorum. Çünkü, az çok araziyi bilen, bütün bir ömrünü neredeyse kırsalda geçirmiş bir kardeşiniz olarak, bırakın bu dik yamaçlı arazilerde tarım yapmayı, insanlar orada yürümekten korkar. O yüzden Ordulu kardeşlerimizi, Karadeniz insanının bu cesaretini, çalışkanlığını hepimizin takdirle karşılaması ve onun emeğine saygı duyması gerekir. Orduluların deyimiyle fındık sadece fındık değildir, fındık sadece hasat mevsiminde konuşulan bir husus değildir. Bütün hayatımızı neredeyse, doğumumuzdan ölümümüze her alanımızı etkileyen, kültürümüzü, sohbetimizi, yeme içme biçimimizi, her şeyimizi etkileyen önemli bir üründür. Onun için bu önemli ürüne hep birlikte sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu. Diğer tarımsal projelere de değinen Vali yavuz, “Biliyorsunuz DOKAP teşkilatımız var burada.  DOKAP’ın destekleriyle ilimizde 200 dekar ceviz, 100 dekar kivi, 50 dekar çilek bahçesi ve 7 adette 500 m2’lik çilek serası kurmayı hedefliyoruz. Yüzde 80’i hibe olması koşuluyla DOKAP’la bir çalışma yapıyoruz. Bu projede emeği geçen hem DOKAP’a, hem tarım teşkilatımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.

Konuşmaların ardından, Vali Seddar Yavuz ve diğer protokol üyeleri tarafından ekipmanların dağıtımı yapıldı.
Program kapsamında ayrıca İl Müdürlüğü uzman personelleri tarafından 35 timde görev alacak olan personele fındık yetiştiriciliği ile budama, gübreleme gibi fındık bakımı konusunda eğitim de verildi.
 
ordu fındık vali ekipman bahçe proje