Firik, nane, üzüm projeyle gelişecek

16 September Wednesday, 2020
Gaziantep’te hayata geçirilen proje ile nane, firik ve üzüm üretimi artırılacak, ürünlerin işlenmesi için tesisleşme sağlanacak.
Firik, nane, üzüm projeyle gelişecek
Haber: Gaziantep İl Enformasyon

Firik, nane, üzüm üretiminde verim ve kalite artıracak proje Gaziantep’te çalışmaya başladı.

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hazırladığı "Gaziantep ilinde firik, nane, üzüm ürünlerinin ve bu ürünleri işleyecek atölyelerin fizibilite çalışmasının yapılması" Projesi İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından destekleniyor. Proje çalışmaları Araban, İslahiye ve Nizip İlçelerinde düzenlenen Odak Gurup Toplantıları ile başladı. Hasan Kalyoncu Üniversitesi iş birliği ile sahada yapılan fizibilite çalışmaları sektörün mevcut durumunu, üretimin geliştirilmesine yönelik verileri elde edilmesini sağladı.

Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri, ilçe belediyeleri, Tarım Kredi Kooperatifleri, ziraat odaları, ticaret odaları, üniversitelerin katıldığı toplantıda bölgede faaliyet gösteren önder çiftçiler de önerilerini sundu. Proje kapsamında nane, üzüm ve firik üretilen köylerde anket çalışması yapılacak.

Projenin altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra elde edilen verilerin sahaya yansıtılarak üretimde kalite ve verimin arttırılması amaçlanıyor. Araban'da firik, İslahiye'de üzüm, Nizip'te nane üretimine yönelik yapılacak çalışmalar kapsamında üretimin yapıldığı ilçelerde örgütlenme sağlanması planlanıyor. Buralarda kurulacak tesis ve atölyeler ile nane, firik ve üzümün hasat edildikten sonra kolayca işlenip paketlenerek pazara sunulması hedefleniyor.
gaziantep firik nane üzüm proje tarım orman