GAP ile Şanlıurfa’da pamuk tarımına ilgi arttı

24 October Wednesday, 2018
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile suyla buluşan Harran Ovası’nda pamuğa ilgi arttı. Bu yıl ovanın yüzde 95’inde pamuk üretimi yapıldı.
GAP ile Şanlıurfa’da pamuk tarımına ilgi arttı Dünyanın sayılı projeleri arasında yer alan Güneydoğu Anadolu Projesi GAP. Suyla buluşan bereketli ovalarda üreticiler pamuk üretimini arttırdı. Pamukta Türkiye'nin toplam üretiminin yüzde 70'ini tedarik eden Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Ülkenin toplam pamuk üretiminin yaklaşık yarısını tek başına karşılayan Şanlıurfa'da rekoltenin 1,5 milyon ton olacağı hesaplandı.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, pamuğun ekonomideki rolüne değinerek "Bölgemiz daha önce kuru tarımla, buğday, arpa ve mercimek üreticisi olan bir bölgeydi. Şimdi ciddi bir pamuk üreticisi bir bölgeye dönüştü. Pamuk, Türkiye için stratejik öneme sahip katma değeri yüksek bir üründür. Hemen hemen de her şeyinden faydalanılan çok yönlü bir mahsul olma özelliğindedir. Türkiye'nin hem tekstilde hem de yağlı tohumda pamuğa ihtiyacı var. Bunun için de bu bölgede üretilen pamuğun ülke ekonomisine ciddi bir katkısı var. Yine bu ana unsurların yanı sıra pamuk aynı zamanda bir sanayi ürünüdür. Önceki yıllarda sulama olmadığından bölgede pamuk üretimi yoktu. Sulamayla beraber üretim yaygınlaştı. Bugün Türkiye, toplam 800 bin ton civarında pamuk üretiyor ve bunun yüzde 70'i ise bu bölgeden sağlanıyor. Çok ciddi bir gelirde pamuk aracılığıyla bölgeye aktarılıyor." ifadelerini kullandı.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, sulamayla üretim alanlarının genişlediğine dikkat çekti. Çullu "Özellikle son 3 yılda pamuk bitkisine verilen devlet desteği, dünyadaki pamuk ihtiyacı, pamuğun satışındaki fiyatındaki yükselme üründe üretim artışını sağladı. Harran Ovası'nda 2017-2018 üretim sezonunda ovanın hemen hemen yüzde 95'i pamuk üretim alanına dönüştü. Geçmiş 20 yıla bakılacak olursak pamuk ekim alanlarında çok ciddi bir artış var. Örneğin Şanlıurfa'da, 2 yıl önce 200 bin hektar üretim alanı varken bu yıl 250 bin hektarda üretim bekliyoruz. Bu, ciddi bir artıştır. Bu yıl havaların sıcak gitmesi pamuk bitkisi için faydalı oldu. Pamukta su kaynakları doğrudan verimi etkiliyor. Önümüzdeki dönemlerde bu gidişatla daha çok pamuğa ihtiyaç duyulacaktır. Su kaynaklarımız, enerji ve sulama alanlarında idareli kullanmalıyız. Şanlıurfa'nın diğer alanlarının da sulanmasıyla ülke üretimin yüzde 60'ını tek başına karşılayabileceğini düşünüyoruz." dedi.
 
pamuk harran sulama gap