GAP’ta arpa bereketi

30 May Thursday, 2019
Yağışlar Şanlıurfalı üreticinin yüzünü güldürdü. Arpa hasadına başlayan çiftçiler üründen yüksek verim bekliyor. Üreticiler rekoltesi kadar kalitesi de yüksek olan arpanın alım fiyatından da memnun.
GAP’ta arpa bereketi Türkiye'nin önemli tahıl üretim alanlarından GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da arpa hasadına başlayan üreticiler, sezon boyunca etkili olan aşırı yağışlar sayesinde bereketli bir sezon bekliyor.

Türkiye'de ekilebilen tarım alanı bakımından Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa, verimli arazilerinden ülkenin mercimek üretiminin yüzde 36'sını, buğdayın yüzde 10'unu, arpanın ise yüzde 11'ini karşılıyor.

Yaklaşık 6 milyon 394 bin dekar alanda hububat tarımının yapıldığı "GAP'ın başkenti"nde Atatürk Barajı'nın sağladığı sulama imkanları sayesinde tarlalarda yılda birden çok ürün elde edilebiliyor.

Sulamaya açılamayan bölgelerde daha çok arpanın üretildiği Şanlıurfa'da, geçen yıl kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşayan çiftçiler, bu yıl bol yağış alması dolayısıyla hasadına başladıkları üründen yüksek verim alarak bereketli bir sezon geçirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Bölgede elde edilen tahıl ürünleri ülke ekonomisine ciddi katkı sağlarken, çiftçiler arpa hasadının ardından saplardan elde ettikleri samanı ise hayvanların kışın beslenmesi için değerlendiriyor.

"Yağışlar verimi artırdı"

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, hububat üreticisinin bu yıl verimli bir dönem geçirdiğini belirterek, rekoltede ciddi bir artış beklediklerini söyledi.

Hasat yapan çiftçi Mehmet Sel ise kuru tarımla arpa üretimi gerçekleştirdikleri için yağmurun kendileri açısından hayati önem taşıdığını söyledi.

Ekim ayından itibaren etkili olan yağışlar sayesinde bereketli bir sezon geçireceklerine inandığına ifade eden Sel, "Geçen yıl kötü bir hasat dönemi geçirdik. Allah'a şükür bul ise beklentimizin çok üstünde yağmur düştü. Bu sayede ekinlerimiz iyi gelişti. Şimdi de biçerdöverleri bekliyoruz. İnşallah yüksek verim bekliyoruz." diye konuştu.
 
Çiftçilerin "altın yıl" yaşayacak

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu da geçen yıl bölge genelinde yaşanan kuraklığın arpa üreticisini de olumsuz etkilediğini hatırlatarak, bu yıl ise çiftçinin hasada mutlu bir şekilde başladığını aktardı.

Zahireciler Borsası esnafı Murat Ayneli ise hasadın başlamasıyla, arpa alımına başladıklarını ve yağışlar sayesinde gelen ürünün de son derece kaliteli olduğunu ifade etti.

Borsada arpanın 1,30 liradan işlem gördüğünü dile getiren Ayneli, "Şanlıurfa arpanın merkezi, artık ürünün hasadı yoğun bir şekilde başladı. Yıl boyunca etkili olan yağışlar sayesinde hem verim hem kalite iyi görünüyor. Fiyatlar da son derece iyi seyrediyor. Bu anlamda arpa üreticisinin bereketli bir sezon geçireceğini ön görüyoruz." ifadelerini kullandı.
 
gap şanlıurfa arpa hasat rekolte yağış sulama