Gaziantep Tarım Fuarı kapılarını açtı

06 April Tuesday, 2021
Gaziantep 12. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. 9 Nisan Cuma’ya kadar sürecek fuarın açılışını Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli yaptı. Bakan Pakdemirli açılış konuşmasında Gaziantep’e yeni yatırım müjdeleriyle geldiklerini belirtti.
Gaziantep Tarım Fuarı kapılarını açtı Gaziantep’te 12. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı GAPTARIM başladı. Fuar 9 Nisan Cuma’ya kadar misafirlerini ağırlayacak.

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarın açılışını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptı.
Bakan Pakdemirli İşte bu potansiyel, üreticilerimizin emeğiyle ve Bakanlığımızın destekleriyle birleşince son 19 yılda Gaziantep'in tarımsal üretiminde önemli artışlar yaşandı. Bitkisel üretim değeri 14 kat artışla 6,1 milyar liraya, hayvansal üretim değeri ise 15 kat artışla 3,1 milyar liraya ulaştı. Son bir yılda Gaziantep, toplam tarımsal üretim değeri yüzde 78 gibi rekor bir artış göstererek Türkiye’de en fazla gelişen ilimiz oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Gaziantep mutfağının önemini vurgulayan bakan, turizme dikkat çekti. “Gaziantep, mevcut lezzet çeşitliliğiyle neden gastronomi turizminde dünyada bir numara olmasın? İşte bu gastronomi potansiyelini çok daha iyi değerlendirmek ve daha çok tanıtmak zorundayız. Bu fuar organizasyonu, tarım sektörünün vitrini olması yanında, Gaziantep'in gastronomi potansiyelini daha geniş kitlelere ulaştırması açından da oldukça önemlidir." dedi.

Pakdemirli, ildeki yatırımların devam ettiğini ifade etti, "Gaziantep’te bitkisel üretimi geliştirmek ve meraları ıslah etmek üzere toplam 3,3 milyon lira bütçeli 5 yeni projeyi başlatacaklarını söyleyen Bakan Pakdemirli, “Gaziantep’te 13 bin dekar atıl/boş/nadas alanlarımızda kırmızı mercimek ekimi yapacağız. Toplam 5 bin adet erkek Antep fıstık ağacı ile 5 bin dekar alanda fıstık bahçesi tesisi yapacağız. Verimi artırmak için 10 bin litre organik sıvı gübrenin biber yetiştiriciliğinde kullanılmasını sağlayacağız. Toplam 13 bin dekar alanda mera ıslah ve amenajman projesi yapacağız. Son olarak da 9 bin dekar alanda yem bitkileri ekimi yapacağız. al ile birlikte katma değerli arı ürünleri üretiminin artırılmasına yönelik üreticimizin güneş enerjisi sistemleri, arıcı barınağı, arı kovanı, alet ve ekipman alımını destekleyeceğiz. GAP, DAP, DOKAP ve KOP Projeleri kapsamında ahır ve ağıl yapan 200 üreticimize 1,4 milyon lira hibe desteği ödedik. 2021’de de ahır- ağıl yapımıyla birlikte hayvan çadırı alımına da yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Göçer yetiştiricilerimize anaç koyun, keçi desteğine ilave 2 lira göçer desteği vereceğiz. İvesi ırkı koyun ve kıl keçisini soy kütüğü projesine dahil ettik. Soy kütüğü kaydı tutulan işletmelere hayvan başına 100 lira, bu işletmelerden koç ve teke alan yetiştiricilere 500 lira destekleme ödemesi yapacağız. Ülkemizin tamamında suyumuzu vatan bilerek en verimli şekilde nasıl kullanacağımızı hesap ederek suyun gücünü milletimizle buluşturmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda Gaziantep'te de önemli su yatırımları gerçekleştireceğiz. Öyle ki Gaziantep'e tam 915 milyon liralık 9 proje müjdesiyle geldik. Toplamda 25 bin fidanı toprakla buluşturacağız. Bu sayede orman köylüsüne ve arıcılara toplamda yıllık tahmini 100 bin lira ek gelir, bal üretimine toplamda yıllık tahmini 2 ton katkı sağlayacağız. 3 köyde pilot olarak zeytin, badem, ceviz gibi gelir getirici türlerden 3 bin fidan dikeceğiz.” açıklamalarında bulundu.

Konuşmasının ardından Bakan Pakdemirli ve protokol üyeleri fuarın açılışını kurdele keserek gerçekleştirdi.
tarım orman bakan bekir Pakdemirli Gaziantep tarım hayvancılık fuar gap