Genç çiftçi destekle çiftliğini büyüttü

18 December Tuesday, 2018
Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi programı ile çiftliğini büyüten Muşlu üretici Caner Sayılgan, hayallerine bir adım daha yaklaştı. Aldığı destekle tavuk sayısını iki katına çıkaran genç çiftçi, tesisini de büyüterek köyünde önemli bir yatırım yaptı.
Genç çiftçi destekle çiftliğini büyüttü Haber: Neslihan AKTAŞ
Kamera: Ümit YILDIRIM
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Tarım ve Orman Bakanlığının kırsal kalkınmayı teşvik amacıyla başlattığı Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi programı meyvelerini veriyor.

Projesini aldığı destekle hayata geçiren Caner Sayılgan Muş’un Çöğürlü Köyü’nde küçük bir tavuk çiftliği kurdu. Destek başvurusunun kabul edilmesiyle birlikte tesisi kurmaya başlayan genç çiftçi bu süreçte tüm masrafların 30 bin lira hibe ile karşılandığının altını çizdi.

Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden genç çiftçi destekleri kapsamında tavuk yetiştiriciliğine de destek verildiğini öğrenen Sayılgan,  tesis kurarken yaptığı masrafları belgeleyip parasını aldığını belirtti.

Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden desteklemeler hakkında bilgi aldığında tavuk yetiştiriciliği yapmaya karar verdiğini ve hemen destek başvurusu yaptığını söyleyen Sayılgan, “Daha önce 400 tane tavuk almıştım. Bunların bir kısmını hastalıklardan dolayı kaybettim. Daha sonra genç çiftçi desteğinden 500 adet tavuk daha aldım. Şu an toplam 800 - 850 civarında tavuğum var.” dedi.

Soğuğa dayanıklı, yumurta verimi yüksek Atak-s cinsi tavuk yetiştiren Sayılgan, ürettiği yumurtaları pazarlamakta zorlanmadığını söylüyor.

Günlük ortalama 600 yumurta ürettiğini dile getiren genç çiftçi Sayılgan, “Pazar durumundan memnunum. Benim gibi bu işi yapan birkaç çiftlik daha var. Pazar ağı oldukça geniş.” şeklinde konuştu.

Gezen tavuk özelliğine sahip hayvanlarını doğal beslemek için yem bitkileri de eken genç çiftçi, kanatlı yetiştiriciliğinin de kendine göre zorlukları olduğunu anlan Sayılgan, “Hava koşullarından dolayı, 6 ay kışımız olduğu için kanatlı daha cazip geliyor. Mevsim değişikliklerinde hastalıklar oluyor. Bunun için de aşısına ilacına dikkat etmemiz gerekiyor.

Genç çiftçinin hedefi işlerini büyütmek

Eşi de kendisi gibi üniversite mezunu olan Caner Sayılgan 27 yaşında. Büyük şehirde yaşamak yerine tarımla uğraşmayı tercih eden Sayılgan çiftti aldığı destekle kendi tesislerini kurmakta güçlük çekmediklerini belirtiyor.
Köyüne yaptığı yatırımla da bölge ekonomisine de katkı sağlayan genç üretici, “Kadın çiftçilerin artı 5,  artı 10 fazla puanı olduğu için eşimin adına destek başvurusu yaptım. Şimdi eşimle beraber bu işi yapıyoruz.” dedi.
 
genç çiftçi destek muş tavuk yumurta