Genç çiftçi projesiyle tersine göç

11 March Monday, 2019
Songül Yakın, İstanbul’dan memleketi Kars’a taşınıp kendi işinin patronu oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Genç Çiftçi Projesi"nden aldığı hibe desteğiyle hayvancılık işletmesi kuran Yakın, örnek bir kadın üretici.
Genç çiftçi projesiyle tersine göç İstanbul'dan memleketi Kars'a dönen 2 çocuk annesi Songül Yakın, Tarım ve Orman Bakanlığının "Genç Çiftçi Projesi"nden aldığı hibe desteğiyle kendi işini kurdu.

Hayvancılıkla geçimini sağlayan Yakın, çevresindeki kadınlara da örnek oluyor.

İstanbul'da yaklaşık 20 yıl yaşamını sürdürdükten sonra ailesiyle birlikte köye dönen Songül Yakın’ın hayatı, "Genç Çiftçi Projesi"ne başvurmasıyla değişti.

Songül Yakın'ın eşi Yakup Yakın ise İstanbul'da tekstil işiyle uğraşırken rahatsızlığı nedeniyle memleketine geri döndüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Köye geldik ancak 'Genç Çiftçi Projesi'nden yararlanmadan önce çok sıkıntı yaşadık. Sonra projeye başvurup damızlık hayvan aldık. Şu an çok memnunuz, hayvanlarımız yavrulamaya başladı. Yağımızı, peynirimiz, sütümüzü kendimiz yapmaya başladık. İşimizin patronu olduğumuz için çok memnunuz. Bu hükümet döneminde köylü altın çağını yaşıyor."

Songül Yakın işe, proje sayesinde devletten hibe desteğiyle aldığı 6 inekle başladı.

Şimdi 10 hayvanından elde ettiği sütü satıyor, peynir, yoğurt üretiyor.

Bu tür projelerin köylülere büyük katkı sağladığını söyleyen Songül Yakın, "Güzel bir proje oldu, geçimimiz sağlıyoruz, iş sahibi olduk. Köydeki kadınlar gidip bir yerde çalışmıyor, ineklerimiz bizim iş yerimiz, ekmek teknemiz. Proje sayesinde köylerine dönenler oldu, herkese projeden yararlanmasını tavsiye ederiz." ifadesini kullandı. 

Tarım ve Orman İl Müdürü Hüseyin Düzgün de Kars'ta "Genç Çiftçi Projesi"ne çok yoğun ilgi olduğunu belirterek, şunları aktardı:

"Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımsal ve hayvansal üretimin her alanında çiftçimizin, üretenin yanında. Bakanlığımızın destekleri her alanda artarak devam etmektedir. Bu desteklerden biri de 'Genç Çiftçi' desteğimizdir. İlimizde Genç Çiftçi Projesini başarıyla tamamladık. 699 çiftçimizi yaklaşık 21 milyon lira kaynak sağlayarak destekledik ve sektörün içine çektik. Bu desteği alan çiftçilerimizin çoğu bu işe yeni başlayanlardır."

 
kars kadın çiftçi genç çiftçi hibe destek hayvancılık