Gıda denetimleri okul kantinleri ile devam ediyor

26 September Tuesday, 2023
Samsun'da gıda güvenilirliğinin sağlanması ve öğrencilerin sağlığının korunması amacıyla okulların kantin, mutfak ve yemekhanelerinde denetim yapıldı. Denetimlerde hijyen koşullarının ön planda tutulduğunu belirten İl Müdürü İbrahim Sağlam, öğrencileri de doğal gıda denetçisi olmaya yönlendirdiklerini vurguladı.
Gıda denetimleri okul kantinleri ile devam ediyor
Haber: Samsun İl Enformasyon

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı gıda denetim seferberliği okul kantinleriyle devam ediyor.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda denetim ekipleri çalışmalarını okulların kantin,  yemekhane ve mutfaklarında yoğunlaştırdı.

Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesindeki denetime katılan İl Müdürü İbrahim Sağlam, denetimler kadar öğretmen ve öğrencilerin bilinçlendirilmesine de önem verdiklerini dile getirdi.

Denetimlerin eğitim kurumlarında aralıksız devam ettiğini kaydeden İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “10 Kasım 2020 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul kantinleri ve yemekhaneleri ile ilgili bir genelgesi var. Milli Eğitim Müdürlüğünce oluşturan bir komisyonda hem gıda denetimcilerimiz hem sağlık müdürlüğü ekipleri bütün bu yemekhane ve kantini olan kurumlarda denetim yapmaktadır. 934 tane eğitim kurumumuzun 450 tanesinde yemekhane var. 2023 yılı içerisinde bu yemekhanelerde üretilen yemeklerin hammaddelerini nelerdir, son kullanma tarihleri nelerdir, hijyen şartları da olmak üzere bütün bunlara bakılıyor. Bu sadece komisyon marifeti ile bakılıyor ama aynı zamanda bizim komisyon haricinde denetçilerimiz de demetim yapıyor. Bu 934 eğitim kurumumun 420 tanesinde de kantinlerle ilgili denetimler var. Öğrencileri aynı zamanda öğretmenleri gıda ile ilgili eğitiyoruz ve bunlar doğal bir gıda denetçisi oluyor. Her bir öğretmen her bir öğrenci doğal bir denetçi olmaktadır. Şimdi bine yakın öğrencimizi eğiteceğiz. Ticaret Müdürlüğümüz de bu komisyonun içerisinde olacak. Paketlenmiş olan ürünlerin bombe yapmış olmasıyla ilgili, sunum şekilleri, içerisinde içerik, fiyatları her türlü şeye bakacaklar. Öğrencimizi en güvenilir gıda ile buluşturmak istiyoruz. Sakıncalı bulunan ürünleri mutlaka buralardan uzaklaştırılması, satışına müdahale edilmemesi, gerektiğini bütün komisyonlarımıza belirtiyoruz. Mutlaka idari yaptırımlar oldu. 2023 yılı içerisinde toplam 450 yemekhanemize 510 denetim yapıldı. 420 tane olan kantinlere ise 385 denetim yapıldı. Biz bütün okullarda en az 1 defa riskli gördüğümüz okullarda ise en az 2 -3 defa denetim yapmaktayız” diye konuştu.

“Amacımız ceza yazmak değil. Amacımız güvenilir gıdayla öğrencilerimizi buluşturabilmek” ifadelerini kullanan Sağlam, tüketicilere Alo 174 Gıda Hattına ihbarda bulunabileceklerini hatırlattı.

Okul denetimlerine İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelinin yansıra İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Samsun Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri de katıldı.
samsun gıda denetimi okul kantini yemekhane güvenilir gıda hijyen alo 174 tarım ve orman