Gıda okuryazarlığına eğitim desteği

14 December Thursday, 2023
Vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmalarını sağlayan gıda okuryazarlığına yönelik çalışmalar devam ediyor. Bursa’daki çalışmalar kapsamında sektör temsilcilerine yönelik gıda etiketleme kılavuzu eğitimi düzenlendi. Kılavuzla gıda ve beslenme hakkında bilgi edinebilme, değerlendirme, sağlıklı ve dengeli beslenme bilincinin artırılması amaçlanıyor.
Gıda okuryazarlığına eğitim desteği
Haber: Bursa İl Enformasyon
 
Gıda sektörünün temsilcilerinin katılımıyla Bursa’da gıda etiketleme kılavuzu eğitimi düzenlendi.

Kılavuz sayesinde vatandaşların gıda ve beslenme hakkında bilgi edinebilme, değerlendirme, sağlıklı ve dengeli beslenme gibi konularda farkındalık oluşturulması sağlanacak.

Eğitimin açılışında konuşan Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu “2 yıldır sürdürdüğümüz ve geçen ay itibariyle tamamladığımız bir proje. Hepimizin gıda okuryazarı olması gerekiyor. 6 ortaklı projemizde bütün paydaşlarımızla beraber çok çalıştık. Tarım İl Müdürlüğümüz de sizlerin bildiği gibi bu tip yönetmeliklerin sahada ki en büyük uygulayıcısıdır. Tarım İl Müdürlüğümüzde bu projede bununla ilgili etiketleme tebliği kitapçığı oluşturdu. Bununla ilgili bir eğitim planladılar. Eğitimin sizlere katkı sunmasını temenni ediyorum. Projede emeği geçen tüm ortaklarımıza sizlerin nazarında teşekkür ediyorum." dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, proje ile vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmalarının sağlanması, toplumda gıda okuryazarlığının öneminin anlaşılması ve yaygınlaşmasının amaçlandığını söyledi. İl Müdürü İbrahim Acar: '' Etiket gıdanın kimliği gibidir. Gıda etiketi hem üretici hem de tüketici için çok önemli bir yol göstericidir.  Hem üreticinin doğru bilgileri aktarması hem de tüketicilerin bu bilgileri okuyabilmesi için gerekmektedir. Gıda okuryazarlığı, bireylerin gıda ve beslenme hakkında bilgi edinebilme, değerlendirme, sağlıklı ve dengeli beslenme için uygun seçimler yapma, gıda israfının önüne geçerek bilinçli tüketim alışkanlıkları kazanma gibi konularda gereken bilgi, beceri ve davranışlara sahip olması olarak ifade edilebilir. Bireylerin, gıda ve beslenmeyle ilgili bilgiler hakkında doğru değerlendirme yapabilmeleri, doğru kararlar alıp uygulayabilmeleri ve sağlıklı beslenmeyi sürdürebilmeleri sağlıklı bir yaşam için çok önemlidir. Bu nedenle proje ve proje çıktılarımızın sağlıklı bir yaşam için çok önemli olduğunu düşünmekteyiz. Proje kapsamında İl Müdürlüğü olarak hazırladığımız Gıda Etiketleme Kılavuzu'nun tüketicilere faydalı ve gıda güvenilirliğinin sağlanmasında yol gösterici olmasını temenni ediyoruz.  Avrupa Birliği Bakanlığı yetkililerine ve projede yer alan tüm paydaşlarımıza katkıları için teşekkür ederim.'' Diye konuştu.

Konuşmaların ardından eğitime geçildi.
tarım orman gıda okuryazarlığı etiketleme eğitim