Girişimci üreticilerden lavanta başarısı

27 July Friday, 2018
Eskişehir’deki girişimci köylüler kilosu 200 lira alıcı bulan lavanta balı üretti. Köylüler ayrıca yeni dikilecek lavanta fidelerle üretimi genişletmeyi amaçladıklarını belirtti.
Girişimci üreticilerden lavanta başarısı Eskişehir
Eskişehir Seyitgazi’deki Şükranlı Köyü lavanta ile girişimcilikte adeta destan yazdı. Seyitgazi ilçesine bağlı Şükranlı Köyü'nde lavanta ekimleri 2 yıldır devam ediyor. Vatandaşlar lavantayı kısa sürede benimserken, bir çok alanda yeni ürünler yapıldı. Lavanta yoğurdu, lavantalı sabun, lavantalı irmik helvası ve lavanta balı gibi ürünleri üretmeyi başaran köylüler, özellikle bal konusunda çalışmalarına devam ediyor. Bu noktada köyün dağlarına yerleştirilen kovanlar ile üretim devam ederken, lavanta balının kilogramı 200 liradan alıcı buluyor. Köylü için önemli bir kaynak oluşturan bal, Eskişehir'de ilerleyen günlerde daha da yaygın hale gelecek.
Şükranlılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kadri Ay, il milli eğitim ve tarım müdürlüklerine açmış oldukları kurslar için teşekkür etti. Ay ayrıca “Kovan sayımız haliyle artacaktır. Bu dediğimiz gibi ilk yılımızın vermiş olduğu heyecandı. Şu anda gidişat çok güzel. Lavanta ekimi arazilerini genişletme hedefimiz var. Ekonomik boyutunda da normal balı bugün 40 liraya 50 liraya alırken, lavanta balının kilosu 200 liradır.” dedi.
 
Eskişehir lavanta bal kovan