Göçer ailelerin hayatı projelerle aydınlanıyor

24 October Tuesday, 2023
Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi, dezavantajlı alanları avantajlı bölgelere dönüştürüyor. Proje kapsamında Adana’da Kırsalda yaşayan ve geçimlerini göçer hayvancılık yaparak sağlayan ailelere destekler de sürüyor. Son olarak 38 aileye konakladıkları yerlerde elektrik ihtiyaçlarını karşılamaları için güneş enerjisi panel sistemi dağıtıldı.
Göçer ailelerin hayatı projelerle aydınlanıyor
Haber: Adana İl Enformasyon
 
Adana’da göçer ailelerin hayatı projelerle aydınlanıyor.

Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında yapılan desteklerin sonuncusunda kırsalda yaşayan ve geçimlerini göçer hayvancılık yaparak sağlayan ailelere güneş enerjisi paneli sistemi dağıtıldı.

Proje kapsamında üreticilere güneş enerji panelleri Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde düzenlenen törenle verildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu konuşmasında kırsal alanlarda yaşamanın zorluğuna değinerek, “Bu zor şartlarda üretim yapmak da sizler adına diğer bölgelere göre daha zor. Sizlerin yaşadığı bu zorlukları ortadan kaldırabilmek için de gerek bakanlığımız bütçesinden gerekse bakanlığımızın paydaşı olduğu projeler kapsamında sizlere destek vererek sizlerin dezavantajlı olduğunuz pozisyonu avantajlı hale çevirerek, biraz daha üretime katkı sunmanız için çalışıyoruz.” dedi. Hayvancılığın gelişmesi için ülke olarak kişi başına bir adet küçükbaş hayvan yetiştirme hedefi ortaya koyan Kökçüoğlu, “Ne kadar nüfusumuz var 85 milyon. O halde 85 milyon küçükbaş hayvan. Adana özelinde 2,5 milyon nüfusumuz var. 2,5 milyon adet küçükbaş yetiştirirsek hayvancılık noktasında, hem et, hem süt noktasında daha iyi noktada oluruz. Bunu elele vererek başaracağız. Büyük işletmelerin dışında küçükbaş işletmeler de üretimlerini hem geçimlerini sağlama hem de ülke ekonomisine katkı koyma anlamında ele alırsa bunu başarmış olacağız.” şeklinde konuştu.

Saimbeyli ilçesi Gökmenler Köyünde yaşayan ve güneş enerjisi paneli verilen Yaşar Çağan 16 yıldır hayvancılık yaptığını ve 250 civarında küçükbaş hayvanı bulunduğunu belirterek, “Hayvanlarımızı 2500 metre rakımlı yerlere götürüyoruz. Orada bu paneller bizim elektrik ihtiyacımızı karşılayacak. Çok işimize yarayacak.” dedi. Karaisalı Barakdağı Mahallesinden Adem Boran ise en az 6 ayı elektriksiz bölgede geçirdiğini ifade ederek, “Verilen güneş panelleri ışık ihtiyacımızı karşılayacak, bizi karanlıktan kurtaracak. Ürünleri koyduğumu dolapları çalıştıracak, ürünü bozulmaktan kurtaracak.” şeklinde konuştu.

Törende konuşmaların ardından Karaisalı ilçesinden 18, Aladağ ilçesinden 10 ve Saimbeyli ilçesinden 10 olmak üzere toplam 38 göçer aileye güneş enerjisi panel sistemleri İl Müdürü Kökçüoğlu tarafından teslim edildi. Aynı ailelere önümüzdeki günlerde konaklamada kullanacakları yaşam çadırları da dağıtılacak. Güneş enerjisinden elektrik üreten sistemin her biri 510 watt gücünde olan ve 3 panel, 1 invertör ile 2 jel aküden oluşuyor.
tarım orman adana destek güneş paneli