Göçmen kuşlara havai fişek tehdidi

24 July Tuesday, 2018
Eğlencelerde kullanılan havai fişeklerin göçmen kuşları tehdit ettiği ortaya çıktı. Yapılan araştırmalara göre havai fişekler kuşları korkutup ölmelerine neden oluyor. Uzmanlar havai fişek kullanımında vatandaşları bilinçli olmaya davet etti.
Göçmen kuşlara havai fişek tehdidi Düğün, kına, asker uğurlaması gibi pek çok eğlencede kullanılan havai fişekler. Görüntüsü hoş olsa da izinsiz ve aşırı kullanımında panik ve korkuya neden havai fişeklerin göçmen kuşlara da zarar verdiği ortaya çıktı.
“Ölümlere Neden Oluyor”
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin önemli bir göç güzergâhında olduğunu belirten Kılıç havai fişeklerin kuşlara nasıl zararlar verdiğine dikkat çekti. Kılıç, “İstanbul Boğazı göçmen kuşlar için çok özel bir yerdir. İstanbul'da oldukça fazla havai fişek kullanılır. Kuşlar da özellikle İstanbul boğazını tercih ederler. Bu nedenle İstanbul civarındaki havai fişekler kuşların göç yollarını olumsuz etkiler. Havai fişekler kuşların göç yolları üzerinde olumsuz etkiye sahip. Hayvanlar gürültüden ve rahatsız edici unsurlardan uzak durmak isterler. Doğal yolları bozulduğu zaman, popülasyonları ve sayıları olumsuz etkileniyor. Yaralanmalar ciddi boyutta. Yavrular ve anaçlar birden bire panik havasından dolayı kötü etkilenir. Sağa sola çarpmaları bunların yaralanması demektir. Yaralanmalar genellikle ölümle sonuçlanıyor. Bu nedenle bu gibi faaliyetlere engelleme ve kısıtlama getirmemiz lazım. " dedi.
“5 Dakikalık Zevk Hayvanların Ölümüne Neden Oluyor”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan veteriner hekim Kader İçen de, havai fişek gösterilerinin, insanlara 5 dakikalık bir keyif duygusu yaşattığını fakat binlerce hayvanın yaşam alanına ve hayatına zarar verdiğinin altını çizerek, "Beş dakika havai fişek izlemememiz dünyanın sonu değil ama izlenmesi bazen bir canlının sonudur. Beş dakikalık zevkimiz için onlarca hayvanın ölümüne neden olmayalım. Bu konuda bazı kişileri bilinçlendirsek bu bile bir başarıdır. Havai fişekler kuşların yanı sıra yakın patlatıldığında kedi ve köpekler için de ciddi hayati tehlikeye sebep olabiliyor." diye konuştu.
“Kuşlar Şaşırıyor”
Diyarbakır Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sevgi Ekmekçiler ise havai fişeklerin hayvan severler için bir yara olduğunu söyledi.  "Havai fişek birçok hayvanın tedirgin olmasına ve kuşların yuvasını terk etmesine, ölmesine, göç yollarında olan kuşların yönlerini şaşırmasına sebep oluyor. Yüzlerce kuşun ve hayvanın ölmesine neden oluyor." dedi.
 
havai fişek kuşlar İstanbul zarar