Gökçeada organik tarım adası olacak

21 February Wednesday, 2018
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gökçeada’nın “Organik Tarım Adası” olması yolunda çalışmaları başlattı.
Gökçeada organik tarım adası olacak Haber: Çanakkale İl Enformasyon

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Gökçeada’nın “Organik Tarım Adası” olması için çalışmalara başlandı.
Konuyla ilgili yapılan toplantıda konuşan İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Dairesi Başkanı Sebahat Güllüoğlu; “Müdürüm hayal kurdu. Biz de onun hayallerine eşlik ettik. Bütün güzel şeyler hayallerle başlar. O hayallerin arkasından gittiğinizde başarıya ulaşırsınız. Ağustos ayından itibaren Bakanlık olarak çalışmalarımıza başladık. Bu 5 yıl içerisinde önümüze bazı sıkıntılar çıkacaktır. Bunların hepsini el birliğiyle bertaraf edeceğiz. Ben çok umutluyum. Hiç korku yaşamıyorum. Gökçeada bize çok umut veriyor. Ülkemizin en büyük adası. Kapalı havza ve bu kapalı havzada Organik Tarımı yaygınlaştırıp burayı gerçekten Organik Tarım havzası ilan edersek ülkemize büyük bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Biz bu ülke için ne yaparsak kardır. Hep beraber Gökçeada’yı hak ettiği yere getireceğimize inanıyorum. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederim” dedi.
Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ da, “Gökçeadamızı ülkemizin ve ilimizin çok nadide ender, güzel bir yeri yapmayı planlıyoruz. Bu proje fikriyle yola çıktık. İnşallah bütün kurumların desteğiyle planlamış olduğumuz bu fikirleri hayata geçirerek Gökçeada’yı marka bir bölge yaparız. Önümüzde 5 yıllık bir süreç var. Bu 5 yıllık süreç içerisinde yapacaklarımızı bugün burada tartışıp konuşacağız. En iyisini yapmak için bütün kurumlarımızın bakanlıklarımızın görüşlerini biz alacağız ki, Bakanlar Kurulu kararıyla burayı Organik Ada ilan edelim. Ülkemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadesine yer verdi.
Yapılan plan kapsamında; Gökçeada’daki tarımsal alanların 2023 yılına kadar organik tarım faaliyetine geçmesi, hayvancılık faaliyetlerinin uygun bakım, besleme ve barınak koşulları gözetilerek yürütülmesi ve 2023 yılı itibariyle tüm hayvancılık faaliyetlerinin organik tarım mevzuatına uygun olması, mera alanlarının sınırlarının belirlenmesi ve ıslah çalışmalarının organik tarım mevzuatına uygun yapılması,  Gökçeada’da yapılan tüm biyolojik ve zirai mücadele işlemleri ile bitki besleme işlemlerinin organik tarım mevzuatına uygun olması hedeflenen belli başlı çalışmalar olarak belirlendi.
 
Toplantıya; İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Dairesi Başkanı Sebahat Güllüoğlu, İl Müdürü Erdem Karadağ,  Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı temsilcileri, Bilim ve Sanayi İl Müdürü, DSİ Şube Müdürü, Gökçeada Belediyesi temsilcileri, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ve teknik elemanlar katıldı.
 
Çanakkale Gökçeada organik ada organik tarım