Güçlerini birleştirdiler, soğuk hava deposu kurdular

31 May Friday, 2019
Çiftçiler kooperatif çatısı altında birleşerek başarılı yatırımlara imza atıyor. Bunun en güzel örneklerinden biri Aydın’da yaşanıyor. 40 yıldır çiftçiler için çalışan Nazilli ve Çevresi Kalkınma Kooperatifi’nin yeni yatırımı olan soğuk hava deposu haziran sonunda açılacak. Bölgenin en büyük soğuk hava deposu olan tesis bölge çiftçisinin işini kolaylaştıracak.
Güçlerini birleştirdiler, soğuk hava deposu kurdular Nazilli ve Çevresi Kalkınma Kooperatifi 1979 yılından bu yana çiftçiler için çalışıyor.

Son olarak bölgenin en büyük soğuk hava deposunu yapmak için kolları sıvayan kooperatif üyeleri, çiftçiye hizmet edecek modern bir tesis kurdu.

30 Haziranda hizmete açılacak olan depoda meyve ve sebzeler uygun şartlarda uzun süre saklanabilecek.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı’na projeyle başvurarak hibe almaya hak kazandıklarını belirten ÖR-KOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Önal, soğuk hava deposunun bölge için önemli bir yatırım olduğuna dikkat çekti.

Soğuk hava deposunun anahtar tesliminin 30 Haziran 2019 olduğunu ifade eden Önal, “ÖRKOOP Nazilli ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi günümüzde 2 bin 680 ortağı olan, Aydın’ın 9 ilçesinde 210’u aşkın noktasından günlük 300 ton süt toplayan ve 9 büyük süt firmasına pazarlayan büyük bir kooperatif haline gelmiştir. Geçtiğimiz yıllarda gerek süt ve süt ürünleri, gerekse hayvancılık alanında yatırımlar yapılmış, devletimizin sunduğu hibe destek projelerinden yararlanarak süt ürünleri çeşitliliği arttırılmış, kurulan yem fabrikası ile de üreticimize yem hizmeti de sunulmuş, böylelikle kooperatifimizin hep bir adım daha ileri gitmesi sağlanmıştır.
Bulunduğumuz bölgede yazları çok sıcak geçmekte, çiftçimiz ürettiği meyve sebzeyi soğuk depolama gereği duymaktadır. Bu bağlamda kooperatifimiz Kuyucak Aydınoğlu Mahallesinde 6 bin metrekarelik arsasının bin 900 metrekare alanı üzerine biri şoklama, biri de -18 derece çift rejimli olmak üzere toplam 7 soğuk odadan oluşan bir soğuk hava deposu yaptıracaktır.

Bu soğuk hava deposunun yapımı ile ilgili KKYDP Programına proje başvurusu yapılıp hibe alma hakkı kazanılmıştır. Proje kapsamında KKYDP den bir milyon TL hibe alımı gerçekleşecektir. Tesisimizin yaklaşık maliyeti 3 milyon 700 bin TL’dir. İhalesini gerçekleştirdiğimiz ve anahtar teslimi 30 Haziran 2019 olacak. Tesiste başta taze incir, incir, nar gibi bölgesel ürünlerimizi en iyi şartlarda saklanacak.” dedi.
 
aydın nazilli örkoop kooperatif soğuk hava deposu