Gümüşhane’de bereketli hasat, yüksek rekolte beklentisi

09 October Friday, 2020
Gümüşhane’de bereketli hasat, yüksek rekolte beklentisi Ürün çeşitliğiyle tarımsal üretimin önemli merkezlerinden Gümüşhane’de bereketli bir hasat, yüksek rekolte bekleniyor.
 
Haber: Mustafa MERAL - Gümüşhane İl Enformasyon
 
Gümüşhaneli üreticiler zorlu pandemi sürecine rağmen üretime ara vermedi. Çilek, mısır ve lavanta hasadı yüz güldürdü. Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle ürün çeşitliliğinin arttığı kentte tarımsal üretim alanları genişledi, istihdam arttı.
Lavanta Gümüşhane’de üreticinin gelir kapısı oldu  
Son yıllarda yapılan girişimlerle katma değeri yüksek bitkisel ürünlerin çeşitliliğinin artırıldığı olduğu Gümüşhane’de kara buğday, çilek ve aspirden sonra lavanta da gelir kapısı olan ürünler arasına dahil oldu.  
Şiran ve Kelkit ilçelerinde lavanta üretiminde hasat dönemiyle birlikte lavanta yağı çıkarılmaya başlandı. Lavanta ve lavanta yağı Gümüşhaneli üreticiler için alternatif gelir kapısı olacak.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nün yürüttüğü proje ile ekilmeyen veya düşük gelirli ürünler ekilen tarlalar lavanta ile canlanırken, çiftçiler hasat ettikleri lavantaları bu yıl Şiran ilçesinde kurulan lavanta yağı çıkarma ünitesinde işleyip değerlendiriyor.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanlığınca desteklenen "Gümüşhane İlinde Lavanta Yetiştiriciliğini Geliştirilmesi Projesi" ile çiftçilere dağıtılan lavanta fideleriyle 110 dönüm alanda modern lavanta bahçeleri oluşturuldu.
Çiftçilerin gelir seviyesini artırmayı ve atıl arazileri milli ekonomiye kazandırmayı amaçladıklarını söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, “Üreticilerimiz hasat ettiği lavantalarını bu yıl kurulan lavanta yağı çıkarma distilasyon ünitesi ile ilk lavanta yağı ve suyu çıkarılmaya başlandı. Çiftçilerimiz ürünlerine ait bilgileri Bakanlığımız Dijital Tarım Pazar (DİTAP) sistemine kaydederek ulusal pazarda ürünlerine teklif sunulmaktadır.  Lavanta yağı çiftçilere yüksek gelir getirecek, lavanta yağı üretimiyle çiftçilerin gelir seviyesini önemli ölçüde artıracaktır. Lavantanın aynı zamanda görsellik oluşturan görüntüleri de turizmde katma değer yaratıyor. Diğer yandan lavanta bahçeleri sayesinde lavanta balı üretiliyor.” dedi.
Hedef 3 milyon liralık çilek üretimi
Gümüşhane'de çilek üretiminden 3 milyon lira gelir sağlanması hedefleniyor.
Kentin farklı noktalarında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen "Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi" kapsamında üretimi teşvik edilen çilekte hasat sürüyor.
Gümüşhane Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, Köse ilçesinde 25 dönüm arazide kurulan çilek bahçesinde incelemelerde bulundu. Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesinin çiftçiler tarafından benimsendiğini ifade eden Birşen, bu yıl Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) desteği ile 66 dekar alanda 58 üreticiye 326 bin sertifikalı albion çeşidi çilek fidesi dağıtıldığını belirtti.
Birşen, modern kapama bahçeleri tesis ederek geçen yıl 29 dekar alanda yapılan çilek üretimini bu yıl üç kat artarak 96 dekar alana çıkardıklarını vurguladı. Bu yıl kentte 190 ton çilek üretildiğine dikkati çeken Birşen, "Bu miktar ilimize 3 milyon lira ekonomik katkı sağlayacaktır." dedi.
Hayvancılığa silajlık mısırla yem desteği
Gümüşhane’de hasadı devam eden silajlık mısır hayvancılık sektöründe ihtiyaç duyulan kaba yemin büyük bir kısmını karşılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı destekleriyle silajlık mısır üretiminin artarak devam ettiği kentte 14 bin dekar alanda ekilen silajlık mısırdan üreticilerin 26 milyon liralık hasıla elde etmesi bekleniyor.
Köse ilçesine bağlı Gökçe köyünde Tamer Tural’a ait 70 dönüm arazide silajlık mısır hasadı yapan üreticileri ziyaret eden Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen, silajlık mısır üretiminin her geçen gün daha da arttığını belirterek, “İlimizde bu yıl Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinde 14 bin dekar alana silajlık mısır üretimimiz var ve 74 bin tonun üzerinde hasıla bekliyoruz. Bu miktar ilimize 26 milyon lira ekonomik katkı sağlayacaktır” dedi.
Gümüşhane’de son yıllarda Bakanlığın desteği ile üretim alanları giderek arttığını belirten Birşen, “Bu yıl İl Müdürlüğümüzce İl Özel İdaresi kaynaklı Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında çiftçilere yonca, korunga, fiğ, silajlık mısır, yem bezelyesi ve yulaftan oluşan 160 ton yem bitkisi tohumu yüzde 50 hibe ile dağıtımını yaptık. Hayvan yetiştiriciliğinde maliyetin yüzde 60-70'i yem girdisidir. Kaba yeme dayalı hayvan besleme yapmayan işletmelerinin kar etmeleri mümkün değildir. Et meselesi ot meselesidir. Bunun için ilimizdeki çayır ve mera alanlarını doğru kullanarak yem bitkileri ekim alanlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde üreticiyi projelerle desteklemeye devam edeceğiz. Biz üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu.
 
gümüşhane silajlık mısır lavanta çilek hasat destek tarım ve orman