Gümüşhane’de çiftçilere rekor destek

04 April Wednesday, 2018
Gümüşhane’de Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında çiftçilere yonca, korunga, fiğ, silajlık mısır, yem bezelyesi ve kara buğday tohumu dağıtıldı.
Gümüşhane’de çiftçilere rekor destek Haber: Mustafa MERAL - Gümüşhane İl Enformasyon

Gümüşhane’de çiftçilere rekor düzeyde yem bitkisi tohumu dağıtıldı.
 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi kapsamında İl Özel İdaresinin de desteğiyle çiftçilere yem bitkisi tohumu desteği sağladı. Çiftçilere yonca, korunga, fiğ, silajlık mısır, yem bezelyesi, kara  buğday tohumu dağıtıldı.

İl genelinde program dâhilinde dağıtımı gerçekleştirilen tohumlar için Gümüşhane'nin en büyük ilçesi Kelkit'te bir tören düzenlendi. Törende 634 çiftçiye 36 ton yem bitkisi tohumu dağıtıldı.

Kelkit Kaymakamlık binası önünde yapılan tohum dağıtım törenine Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Kelkit Belediye Başkanı Vekili Gül Ok, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Kelkit İlçe Müdürü Bahadır Nasuhbeyoğlu, kurum müdürleri ve üreticiler katıldı.

Törende konuşan Vali Okay Memiş, en büyük ilçe konumundaki Kelkit'in adeta Gümüşhane'nin dinamosu, tarım ve hayvancılığın önemli bir merkezi olduğunu belirtti. Türkiye'nin sekizinci hayvan ihtisas organize sanayi bölgesini Kelkit'e kuracaklarını söyleyen Memiş, Gümüşhane'nin büyükbaş hayvan varlığının il genelinde 75 bine ulaştığını, son bir yılda 10 bin civarında büyükbaş hayvan artışı olduğunu dile getirdi. Vali Memiş, göreve geldiği günden beri köylerde mutlaka hayvan ahır ve mandıralarını özellikle ziyaret ettiğini, çiftçilerin taleplerini dinleyerek yerinde çözüm üretmek için çaba içerisinde olduklarını kaydetti.

Hayvancılığın en önemli girdisinin yem bitkileri olduğunu ve bunu teşvik etmek için dağıtılan bu tohumların üreticilere ufak bir katkı olduğunu dile getiren Memiş, "İl Özel İdaresinden geçtiğimiz yıl bir milyon lira destek sağladık. 18 tane devam eden gölet inşaatı var. Bunlar bittiğinde Kelkit, Şiran ve Köse'de yaklaşık 500 bin dönüm arazi sulanabilir olacak ve bu sizin yaptığınız hayvancılığı müthiş bir şekilde kolaylaştıracak, ucuzlatacak. Bu büyük yatırımların ve diğer bütün yatırımların ilimize kazandırılmasında Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık, milletvekillerimiz Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş'a çok teşekkür ediyorum" dedi.

Tarım ve hayvancılığın daha profesyonel bir şekilde yürütülmesi gerektiğine de değinen Vali Memiş, “Bu işten para kazanmak istiyorsanız ailenizle çalışmanız lazım; çiftçilik aileyle olur. Çocuklarınız, akrabalarınız bizzat bu işin içinde olmalı. Bunu özellikle tavsiye ederim. İnşallah bereketli ürünler olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz ise Kelkit'teki vatandaşların en önemli geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu belirterek, "Bir ülkenin yükselişi de çöküşü de tarımla olur. En ufak kıtlıkta o arabalar ve apartmanlar fayda sağlamayacaktır. Tarım bir ülkenin en önemli girdisidir, dayanağıdır. Dün olduğu gibi bugün de her zaman elleri bereket kokan çiftçilerimizin yanında olacağız. Bugün herkes kırsalı terk edip şehirlerde yaşarken bizler için fedakârlık yapan çiftçilerimizin biz her zaman yanında olacağız" dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen ise Yukarı Fırat ve Harşit Havzasından oluşan Gümüşhane'nin 114 bin hektarlık tarım alanlarının yüzde 79'unun Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerini kapsayan Yukarı Fırat Havzasında, yüzde 22'inin Merkez, Torul ve Kürtün ilçelerini kapsayan Harşit Havzasında yer aldığını söyledi.
Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi’nin tüm ilçelerde yem bitkileri üretim alanlarının genişletilerek yem üretim maliyetlerinin düşürülmesi, kaba yem açığının giderilmesi, mevcut mera alanları üzerindeki otlatma baskısının azaltılması amacıyla yüzde 70'i İl Özel İdare kaynaklarından finanse edildiğini kaydeden Birşen, "Hayvan yetiştiriciliğinde maliyetin yüzde 60-70'i yem girdisidir. Kaba yeme dayalı hayvan besleme yapmayan işletmelerinin kâr etmeleri mümkün değildir. Et meselesi ot meselesidir. Bunun için ilimizdeki çayır ve mera alanlarına sahip çıkmamız, doğru kullanmamız ve yem bitkileri ekim alanlarımızı artırmamız gerekmektedir. Sayın Valimize, Milletvekillerimiz Sayın Cihan Pektaş ve Sayın Hacı Osman Akgül'e, Gümüşhane tarımına vermiş oldukları desteklerden dolayı çiftçilerimiz adına şükranlarımızı arz ediyorum. Ekilecek bu tohumların ilimizin tarımsal hasılasına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Törende konuşan önder çiftçi Çetin Savaş da her yıl organize edilen yem bitkileri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesi kapsamında dağıtılan tohumların hayvanlar için gerekli olan kaba yem temininde büyük bir avantaj sağladığını belirterek, "İşletme giderlerimizin yüzde 70'ini yem maliyetleri teşkil ediyor. Bu açıdan yüzde 70 hibe ile bizlere teslim edilen tohumlar hayvanlarımızın beslenmesine büyük katkıda bulunuyor. Şahsım ve çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İl Özel İdaresi kaynaklarıyla alınan 1 milyon lira değerindeki tohumlar yüzde 70 hibe ile üreticiye dağıtılırken, il genelinde 28 ton yonca, 36 ton korunga, 17 ton fiğ, 10,5 ton silajlık mısır, 7 ton yem bezelyesi, 3,8 ton kara buğday tohumu dağıtıldı.
 
Gümüşhane il gıda tarım yem bitkisi desteği yem tohumu desteği çiftçi destek