Gümüşhane’de hedef: organik kovanla organik arıcılık

19 March Thursday, 2020
Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arıcılara organik kovan desteği verdi. Arıcılara verilen desteklerle kentte bu yıl 40 ton organik bal üretimi hedefleniyor.
Gümüşhane’de hedef: organik kovanla organik arıcılık Haber: Mustafa MERAL – Gümüşhane İl Enformasyon

“Organik Arı Yetiştiriciliği Projesi” ile Gümüşhaneli arıcılar hedef büyüttü.  

Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü proje kapsamında üreticilere 860 adet organik kovan dağıtıldı.

Gümüşhane valisi Kamuran Taşbilek, Gümüşhane'yi organik balcılık merkezi haline getirmeyi istediklerini söyledi.

Vali Taşbilek, "Türkiye'de organik balcılık noktasında Gümüşhane'yi bir merkez haline getirmemiz lazım. Bunun çabasını da arkadaşlarımızla veriyoruz. Bakanlıklarımız da İl Özel İdaremizde bu konuda bize destek oluyor. Devletin genel idaresi, özel idaresi, bütün kurumları burayı tarım noktasında katma değeri yüksek bir hale getirmemiz lazım. Pestil ve köme üretimimizde bal önemli bir unsur. Ceviz, bal bunları ne kadar artırırsak burayı özellikli bir üretim merkezi haline getireceğiz. Kovanların hayırlı olmasını temenni ediyorum. Çabamızı daha artıracağız. Ürettiğimiz ürünün değerini daha çok artırma çabasına gireceğiz. 2020 yılı bütün çiftçilerimize ve arıcılarımıza güzellikler getirir inşallah. Biz her zaman emrinizdeyiz, destek olmaya hazırız" dedi.

Gümüşhane’de organik bal üretimini arttırmayı hedeflediklerini dile getiren Tarım ve Orman İl Müdürü Edip Birşen de, kentin sahip olduğu zengin florayı en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğini belirtti.

Gümüşhane'nin Türkiye'nin bal kalitesi en yüksek illeri arasında olduğunu belirten Birşen, "Bu flora zenginliği ile kirlenmemiş olan kaynaklarımız dikkate alındığında Gümüşhane'de üretilen balın organik bal olarak pazarlanması için önemli bir fırsattır. Bal, doğrudan ve diğer gıdalara katılarak tüketimi yanında aslında şifa amaçlı tüketimi yaygın olan bir ürünümüz. Bal ve diğer ürünlerinin şifa amaçlı kullanılıyor olması son yıllarda alternatif tıbbın da gündemine girerek zaman içerisinde ticarete konu olmaya başlamıştır. Arıcılıkta büyük bir imkâna sahip olan ilimiz bu gelişmeleri değerlendirerek bunu fırsata dönüştürmeliyiz. 2014 yılında itibaren yürüttüğümüz organik arı yetiştiriciliği projesi kapsamında 2 bin 160 adet organik kovan, 4 bin 196 kilogram organik temel petek, 14 bin 400 adet organik varroa ilacıyla arıcılarımıza destek olmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Gümüşhaneli bal üreticileri de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın destekleri ile organik bal üretiminde verimin arttığını dile getirdi.
gümüşhane tarım ve orman arıcılık organik kovan destek bal