Gümüşhane’de patates hasadı tarla günü düzenlendi

18 October Thursday, 2018
Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen patates hasadı tarla günü etkinliği, Köse ilçesi Gökçe köyünde yapıldı. İl genelinde 20 bin dekar alanda üretimi yapılan patatesten 45 bin ton ürün bekleniyor.
Gümüşhane’de patates hasadı tarla günü düzenlendi

Haber:Gümüşhane İl Enformasyon

Sulu tarımın yaygınlaşmaya başladığı Gümüşhane’de patates üretimi de her geçen gün artıyor. Ülke genelinde patates hasadının son günleri yaşanırken Gümüşhane’nin yüksek rakımlı ilçelerinde hasat tüm hızıyla devam ediyor. Gümüşhane İl Tarım ve orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen patates hasadı tarla günü etkinliğiyle çiftçilere patates tarımı ile ilgili uygulamalar gösterildi.

Köse ilçesine bağlı Gökçe köyünde bir üreticinin tarlasında yapılan tarla günü etkinliğinde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, il genelinde 20 bin dekarlık alanda ekilen patatesten 40 bin tonun üzerinde rekolte beklediklerini söyledi.

Gümüşhane ile ilgili bilgiler veren Birşen, yaklaşık 150 bin hektar tarım alanı bulunduğunu bunun da çoğunluğunun Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinde bulunduğunu belirtti. 

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından bölgede yapılan gölet ve barajlar sayesinde kuru tarımdan sulu tarıma geçilmeye başladığın belirten İl Müdürü Birşen, sulama amaçlı yapılan göletlerin kullanılmaya başlanmasıyla üretim deseninin zenginleştiğini ve çiftçilerin gelirinin arttığını söyledi.

Yüksek kaliteli patates üretiliyor

Gümüşhane’de tarım alanları ve üretilen ürünlerle ilgili de bilgiler veren İl Müdürü Birşen; “Üretilen patateslerin yüzde 80’i daha çok aile içi tüketiminde, yüzde 20 ise ticari amaçlı üretilmektedir. Burada üretilen patatesler çevre illere gönderiliyor. Burada verim çok iyi düzeyde olup, gece gündüz sıcaklık farkının fazla olması, ilimizin temiz su kaynakları, kirlenmemiş toprakları olması sebebiyle aslında organik üretim söz konusudur. Dolayısıyla patatesimizin ve diğer ürünlerimizin lezzeti, aroması, tadı bir başka oluyor.  Üreticilerimiz bu konuda pazar sıkıntısı yaşamamaktadır.” diye konuştu.

Nevşehir’den üretim için geldi

Nevşehirli patates üreticisi Muhsin Altıntaş 5 yıl önce patates tarımı için Gümüşhane’ye geldiğini belirterek “Burada üretilen patatesin kalitesi çok iyi. Bölge patates yetiştiriciliği yapmaya çok uygun. 5 yıldır patates yetiştiriciliği yapıyorum. Çok güzel sonuçlar alıyorum. Ben çiftçiyim, üretmek zorundayım. Ben üretmeliyim ki vatandaş patatesi ucuz fiyata yesinler. Bunu yapmak zorundayız.” diye konuştu

Üç çeşit patates üretiyor

Etkinliğin yapıldığı tarlanın sahibi Tamer Tural ise 160 dönüm arazisinde 3 çeşit patates üretiminden 300 ton mahsul beklediğini belirterek, “27 işçi çalıştırıyorum. Ürettiğimiz patatesleri çevre il ve ilçelere pazarlıyoruz. Çevre köylerden de alanlar var, pazarlama sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.

“Patates Hasadı Tarla Günü" programına, Köse Kaymakamı Ömer Faruk Canpolat, İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, KTV Şube Müdürü İbrahim Murathan, Köse İlçe Tarım ve Orman Müdürü Veysel Soydaş ve çiftçiler katıldı.

patates gümüşhane üretim tarla günü hasat