Gümüşhane “Lavanta Projesi” ile yeşeriyor

19 June Tuesday, 2018
Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün hazırladığı DOKAP tarafından desteklenen lavanta projesinde fideler toprakla buluştu.
Gümüşhane “Lavanta Projesi” ile yeşeriyor Haber: Mustafa MERAL - Gümüşhane İl enformasyon
Dünyada ticareti en fazla yapılan uçucu yağ bitkilerinden olan lavanta bitkisi yetiştiriciliği Doğu Karadeniz Bölgesinde ilk kez Gümüşhane’de yapılan projeyle hayata geçiriliyor.
Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün hazırladığı proje kapsamında 94 bin fide toprakla buluştu.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DOKAP) desteklediği Kelkit ve Şiran ilçelerinde önceden belirlenen 10 üreticinin toplam 40 dönüm alandaki tarlaları sürülerek dikim için hazır hale getirilip damlama sulama sistemleri kuruldu.
Sarıca Köyü’nde düzenlenen lavanta dikim töreninde bir konuşma yapan Gümüşhane İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, yaptığımız projelerde yem bitkisi, tahıl ve tarla bitkileri ürünlerini ön plana çıkardık.” dedi.
DOKAP idaresince kabul edilerek Kalkınma Bakanlığınca onaylanan ve bu yıl uygulamaya koyulan 8 projeye toplamda 5 milyon TL'nin üzerinde destek aldıklarını ifade eden Birşen, “Hazırladığımız Lavanta Yetiştiriciliği projesi kapsamında Kelkit ve Şiran ilçelerimizde bu projeyi başlattık. 94 bin lavanta fidesini Bakanlığımız Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilerek, Kelkit ve Şiran ilçelerinde 10 üretici ile toplam 40 dönüm alanda lavanta yetiştiriciliği yapılacaktır” şeklinde konuştu. Birşen, tıp ve kozmetik sanayide de önemli yer tutan lavanta bitkisinin, önümüzdeki yıllarda ilçede tarımla uğraşan çiftçilere önemli bir gelir kapısı olacağını söyledi.
DOKAP Ekonomik Kalkınma ve Proje Uygulama Koordinatörü Şeref Demir ise 2018 yılında DOKAP İdaresi tarafından Gümüşhane’de uygulanacak olan bitkisel ve hayvansal üretim konularını içeren projeler hakkında bilgi verdi.
Proje kapsamında lavanta üretimine başlayan çiftçiler de aldıkları desteklerden memnuniyetlerini dile getirdi.
Çiftçi Büşra Çil, “Daha önce İstanbul’da ikamet ediyorduk. Çiftçilik yapmak için köyümüze geri döndük ve gördüğünüz gibi 10 dekar alana Lavanda fidelerimizin dikimi yaptık. İlk kez lavanta yetiştiriciliği yapacağız. İnşallah buradan çok güzel sonuçlar elde edeceğiz. Bu proje ile aile bütçemize daha iyi bir gelir kapısı sağlamış olacağız. Bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”  dedi.
Çiftçi Eyüp Mallı, “Gümüşhane Şiran İlçesi Sarıca köyünde çiftçilik yapmaktayım. Daha önce lavanta üretimi yapmadık bunu ilk kez yapacağız ve lavantayı seve seve yetiştireceğiz. Güzel sonuçlar alacağımızı düşünüyorum.” dedi.
Çiftçi Sezgin Kılıç ise “Bu tarz projelerin devam ederek lavantanın çiçeğinden yağından ve kurusundan faydalanacağız. Ayrıca ilimizde görüntüsü ve kokusuyla ayrı bir zevk yaşatacağına inanıyorum. Bu projeyi öğrendiğimde dikkatimi çekti bende faydalanmak istedim. Aile bütçemize önemli bir gelir kapısı olacaktır güzel sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum. Projede emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
 
Gümüşhane DOKAP lavanta projesi tıbbi aromatik bitki