Güvenilir gıda kapasitesinin geliştirilmesi projesinin kapanışı yapıldı

01 November Thursday, 2018
Güvenilir gıda için Türkiye-AB katılım öncesi mali işbirliği kapsamında ortaklaşa yürütülen eşleştirme toplantısı sona erdi.
Güvenilir gıda kapasitesinin geliştirilmesi projesinin kapanışı yapıldı Haber: Volkan AKSAN
Kamera: Tuncay ÖZDEVECİ
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI
 
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Fransa Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanlığı ve Macaristan Ulusal Gıda Zinciri Güvenliği Dairesi tarafından ortaklaşa yürütülen güvenilir gıda kapasitesinin geliştirilmesi projesinin kapanışı yapıldı.

2016 yılında başlayan “Resmi Kontroller, Hayvan Refahı, Zoonozlar ve Hayvansal Yan Ürünlere İlişkin Kapasitenin Geliştirilmesi” Eşleştirme Projesi yaklaşık olarak 2 yıl sürdü.

Gıda kontrolü denetimi alanında 1700 kişinin eğitim aldığı Proje ile resmi denetimleri ve kontrolleri destekleyen prosedürlerin yazılması, resmi kontroller konusunda eğitim seminerleri, laboratuvar analizleri ve AB Standartları konusunda eğitimler ile beraber çalışma ziyaretleri yapıldı.

“Gıda güvenirliği Türkiye’de tanınmış oldu.”

Projede Yerleşik Eşleştirme Danışmanı olarak görev yapan Dr. Veronigue Bellemaın yaptığı konuşmada bu projenin sadece kontrol amaçlı bir proje olmadığını ifade ederek “2 yıllık bir projeyi bitirdik. Bu proje ile gıda kontrolü denetimi konusunda müfettişlerin işleri daha kolay olacak. Gıda güvenirliği artık Türkiye’de tanınmış oldu” diye konuştu.

“Daha sağlıklı bir gıda denetimi yapılacak.”

Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk güvenilir gıda kapasitesinin geliştirilmesi projesini başarılı bir şekilde sonlandırdıkları vurgulayarak Fransa Tarım, Gıda ve Ormancılık Bakanlığı ile Macaristan Ulusal Zinciri Güvenliği Dairesi tarafından ortaklaşa yürütülen proje ile daha sağlıklı bir gıda denetimi yapılacağını söyledi.
Yerleşik Eşleştirme Proje Danışmanı Uzman Dr. Neslihan Alper ise kapanış toplantısı sonunda web-tarım tv’ye projeyi değerlendirdi.

 “Çok büyük bir proje oldu.”

Projenin çok büyük bir çalışma olduğunu ve hazırlık aşamasında da yoğun bir çaba sarf edildiğine dikkati çeken Neslihan Alper, “ Çok büyük bir proje oldu. Hazırlık aşamasında da büyük bir çaba sarf edildi. 2 yıllık bir süreçte olgunlaşan bir proje idi. İki yıllık olarak öngörülen proje yoğunluk nedeniyle konuların çokluğundan dolayı 6 aylık bir gecikme ile sona erdi. Farklı bölümleri olan bir proje. Birinci bileşende çok yıllık kontrol planlarının yapılması, hazırlanması, resmi kontrollerle ilgili el kitaplarının, talimatlarının yapılması ile ilgili kısım. Burada çok başarılı sonuçlar elde ettik. Hedeflenen 12 adet bir kontrol listesi hazırlanmasıydı. Ama biz projenin tamamını bitirdiğimizde 45 adet kontrol listesi, kalite el kitapları ve talimatlar hazırladık.” Diye konuştu.

 “Detaylı denetimler yapılacak”

Proje bittikten sonra denetçilerin nasıl davranması ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekleyen Alper bu proje ile detaylı ve derinlemesine denetim yapma imkanı bulduklarını belirtti. Alper konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Burada ki değişen şeyler şunlar oldu. Bizim resmi kontrol sistemimiz güzel bir şekilde işliyordu. Kontrol listelerimiz ve genel listelerimiz vardı. Yani gıda işletmeleri için bir listemiz vardı. Proje bittikten sonra listelerimizi ürün bazında detaylandırmış olduk. Denetçilerin nasıl davranması ile ilgili çalışmalar yaptık. Bu proje ile detaylı ve derinlemesine denetim yapma imkanımız oldu.
 
güvenilir gıda avrupa birliği gıda kontrolü denetim