Hakkari’de karakovan balı hasadı başladı

10 October Wednesday, 2018
Hakkâri’de, söğüt dallarıyla yapılarak ilkbaharda yüksek alanlara bırakılan karakovan sepetlerinden üretilen balın hasadına başlandı.
Hakkari’de karakovan balı hasadı başladı Türkiye’de üretilen en kıymetli balları arasında yer alan karakovan balının hasadına başlandı.
Hakkâri’de, söğüt dallarıyla yapılarak ilkbaharda yüksek alanlara bırakılan karakovan sepetlerinden üretilen balın hasadına başlandı.

Kent merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Ağaçdibi köyünde arıcılık yapan Fahri Adıyaman ve Halil Aslan, zengin bitki örtüsüne sahip yüksek rakımlı yaylalara bıraktıkları kovanlarda üretilen balı kesmeye başladı. 

Hakkâri’de 20 yıldan bu yana arıcılık yapan Fahri Adıyaman, ilkbaharda yüksek yaylalara çıkardıkları kovanları eylül ayında topladıklarını anlattı. 

Hava serinlediği için balın istedikleri kıvama geldiğini kaydeden Adıyaman, şunları söyledi:

"Her yıla oranla bu yıl arılarımız fazla bal üretmedi. Arıcılık ağır bir iş değil ama uğraştırıcı. Ancak arılarla uğraşmak, onlarla ilgilenmek güzel oluyor. Hakkâri bölgesinde 3-4 çeşit bal var. Biz kara kovan balına hiçbir katkı maddesi katmıyoruz ve kilosunu 150 liraya kadar satıyoruz. Mum verilen normal kovanlarda yetiştirilen bal da 70-80 liraya satılıyor. İnsanların balları birbirinden ayırması zor." 

Halil Aslan da iklimden dolayı bu yıl istedikleri verimi alamadıklarını ifade ederek, "Senede bir defa bal alıyoruz. Organik bal üretiyoruz. Satışlardan memnunuz, balımız organik olduğu için herkes satın alıyor." dedi.
 
hakkari karakovan bal hasat