Hayvan dostu projeler ödüllerini aldı

28 July Wednesday, 2021
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın da katıldığı "Enpati Hayvan Dostu Şehirler" yarışması ödül töreni Ankara’da yapıldı. Törende konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvanların haklarının korunması için belediyelerin çalışmalarını sıkı bir şekilde takip edeceklerini söyledi.
Hayvan dostu projeler ödüllerini aldı Sahipsiz evcil ve sokak hayvanları için yapılan projeler Ankara’da yarıştı. Ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan verdi.

Hayvanlara gösterilen şiddetin hiçbir türünün asla kabul edilemeyeceğini vurgulayan Emine Erdoğan, belediyelerin yenilikçi projelerle hayvanların ihtiyaçlarını karşılayacağına inandığını dile getirdi.

Emine Erdoğan, belediyelerin, hayvanseverlerle dirsek temasında olmasının da çok faydalı olacağını belirterek, "Onların saha tecrübesinden istifade etmek, en iyi çözümlerin oluşmasını sağlayacaktır." dedi.

Üniversitelerde gençlerin sokak hayvanları için çok güzel çalışmalar yaptıklarına da dikkati çeken Emine Erdoğan, "Kurdukları kulüpler aracılığı ile nice hayvanı sahiplendirip, tedavi ettiriyorlar. Gençlerin enerjisini kendimize katarsak, hedeflerimizi gerçekleştirmede daha hızlı yol alabiliriz. Belediyelerimiz ile hayvanseverler arasındaki iş birliğinin artması, eminim ki mutluluk verici sonuçlar doğuracaktır." ifadelerini kullandı.

Hazırlanan projelerin kategorilerine bakıldığında, yapılacak çok iş olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, şöyle devam etti: "Tesisten yazılıma, tedaviden mama üretimine ve farkındalık çalışmalarına kadar birçok parlak fikir bir araya gelmiş. 223 başvurunun her birinin yaygınlaşması halinde çok güzel sonuçlar doğuracağından eminim. Tabii tüm başlıklar arasında biri var ki belki hepsinden çok daha önemli, o da farkındalıktır. Hayvanlar susadıklarında, acıktıklarında ya da yaralandıklarında yardım isteyemiyorlar. Onların farkında olmak, sessiz feryatlarını duymak boynumuzun borcudur. Yediden yetmişe, hepimizin işin bir ucundan tutması lazım. Bugün hala cins hayvanların, özel günlerde hediye edilecek bir eşya gibi alındığını, sonra sokağa atıldığını maalesef görüyoruz. Oysa barınaklarda, sevgiye hasret onca hayvan var."

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliğinin birlikte düzenlediği Enpati Hayvan Dostu Şehirler proje yarışması sonuçlandı.

Ankara’da düzenlenen ödül töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvanların haklarının korunması için belediyelerin çalışmalarını sıkı bir şekilde takip edeceklerini belirtti.

Son değişikliklerle birlikte 14 Temmuz 2021'de yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu'nda belediyelerin sahipsiz hayvanların rehabilitasyonuna yönelik çalışmalarına ilişkin yeni düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Pakdemirli, Türkiye'deki sokak hayvanlarının refahını sağlamak için gerekli tüm adımları attıklarını vurguladı.

Pakdemirli, 2004 yılından bugüne yerel yönetimler tarafından yaklaşık 1,9 milyon sahipsiz hayvanın aşılandığına işaret ederek, 1,6 milyon hayvanın popülasyonunun kontrol altına alındığını ve 422 bin sokak hayvanının bakımevlerinden sahiplendirildiğini bildirdi.

Bakanlık olarak yerel yönetimlere hayvan bakımevi yapımıyla ilgili ihale sözleşme bedelinin yüzde 40'ına kadar maddi destek sağladıklarını dile getiren Pakdemirli, "Bu kapsamda 2009'dan bugüne kadar yerel yönetimlere 80 milyon lira destek sağladık. Bunun yanında yerel yönetimlerce popülasyonu kontrol altına alınarak Bakanlığımız Hayvan Koruma Bilgi Sistemi'ne kaydedilen sahipsiz hayvan başına 2021 yılı için 70 lira destek sağlıyoruz. Kaydedilen hayvanlar için son 3 yılda yerel yönetimlere 21 milyon lira ödenek aktardık." dedi.

Pakdemirli, yerel yönetimlerce yılda ortalama 200 bin sahipsiz hayvanın rehabilite edildiğine dikkati çekerek, "Bu sayının 2022 yılından itibaren yılda 1,2 milyon seviyesine çıkarılması için Bakanlık olarak bütçe imkanları dahilinde yerel yönetimlere sağlayacağımız maddi desteğimizi artıracağız." diye konuştu.
Yarışmaya toplamda 205 belediyeden 223 proje başvurusu geldiğini belirten Pakdemirli, "Biz bugün aslında bir işaret fişeği yaktık. Bu yarışmadan doğan fikirleri, ödül alan projeleri yerelde yaygınlaştırabilirsek, işte o zaman hedefe ulaşmış olacağız. Buradan çıkan fikirlerin uygulanmasında bütün yerel yönetimlere destek olacağımızın sözünü vermiş olayım." ifadelerini kullandı.

Pakdemirli, şunları kaydetti: "Hayvanların haklarının korunması için belediyelerin çalışmalarını sıkı bir şekilde takip edeceğiz. Bu önemli konunun sorumluluğu sadece bize değil, hayvanseverlere ve tüm milletimize de düşüyor. Hep birlikle belediyelere sorumluluklarını hatırlatalım. İhtiyaç olursa kamuoyu oluşturup 'gereğini yapalım' diyelim. Burada hepimizin amacı tüm dünyayı daha yaşanabilir kılmaktır.”
hayvan hakları hayvan dostu şehirler proje ödül sokak hayvanları emine erdoğan bekir pakdemirli