Hayvan Hastanesi ile hayvan dostlarımız emin ellerde

27 April Friday, 2018
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, 7 gün 24 saat hayvan dostlarımız için hizmet veriyor. Her türlü tıbbi olanağa sahip olan hastanede, veteriner hekimler evcil ya da yabani bütün hayvanlar için özveriyle tedavi uyguluyor.
Hayvan Hastanesi ile hayvan dostlarımız emin ellerde Haber: Ayşe Gül Ulucan Şahin
Kamera: Ekrem ALACAPUNAR
Fotoğraf: İbrahim BAĞCI

Veteriner hekimler, kutsal bir mesleği icra eden hayvan dostları. Onlar, acısını sözle ifade edemeyen yaralı ya da hasta hayvanları tedavi ederek büyük bir hizmete imza atıyor. Web Tarım TV olarak, veteriner hekimlerin 29 Nisan Veteriner Hekimler Günü’nü kutluyoruz.
Evcil ya da yabani, evde, sokakta ya da yaban hayatında olsun hepimizin sevdiği bir hayvan türü mutlaka vardır. Biz insanlar nasıl hastalanıyor ya da kaza geçirip yaralanıyorsak, hayvanlar da hastalanıp yaralanabiliyor. Hayvan dostlarımızın da hastalıklarının tedavi edilebildiği bir hastane var Başkent Ankara’da.
Burası, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi. Hayvan dostlarının 7 gün 24 saat başvurabilecekleri bir hastane. 2 yıl önce hayvan hastanesi statüsünde hizmet vermeye başlayan merkezde; doğum, dahiliye, cerrahi ve suni tohumlama birimleri bulunuyor. Hastalık tanı ve teşhislerinde MR, ultrason cihazı gibi son teknolojilerden ve laboratuvarlardan yararlanılıyor. Yani beşeri bir hastaneden çok da bir farkı yok.
Eğer sizin de evcil hayvanınız varsa, hastalığında ya da yaralandığında Hayvan Hastanesi’ne başvurabilirsiniz. Sokakta ya da yaban hayatında hasta-yaralı hayvan gördüğünüzde Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hizmeti olan Alo 153’ü arayarak belediye ekiplerini hasta hayvanın bulunduğu yere yönlendirebilirsiniz.
50 kişilik ekiple hizmet veriliyor
Hayvan Hastanesi ile ilgili detaylı bilgi almak için mikrofonumuzu Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ayhan Baştan’a uzattık.
Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ayhan Baştan, hastanenin 2 yıl önce hayvan hastanesi statüsünde hizmet vermeye başladığını belirterek, “1946 yılında kurulan fakültede, gerek eğitim amaçlı gerekse hayvan sağlığına ilişkin hizmet devam ediyor. Hastane; doğum, dahiliye, cerrahi ve suni tohumlama birimlerinden oluşuyor” dedi.
Özellikle evcil hayvanların her türlü hastalık, teşhis, tedavi ve korunmasına ilişkin hizmetler verildiğini kaydeden Baştan, “Evcil hayvanların dışında bazı yabani hayvanlar da burada tedavi ediliyor. Çevre Bakanlığı ile protokolleri var. Değişik bölgelerden toplanmış yaralı hayvanlar; güvercin, şahin, ceylan gibi hayvanlar geliyor, bakım ve tedavileri yapılıyor. Sağlıklarına kavuştuktan sonra kendi doğal yaşamlarına bırakılıyor. Klinik doktorları, araştırma görevlileri, uzman ekipler ile 50 kişi civarında bir ekiple hastanede hizmet veriliyor” ifadesine yer verdi.
“Alo 153’e gelen hayvan hastalıkları ile ilgili ihbarlar Halkla İlişkiler Bölümü’ne yönlendiriliyor” diyen Baştan, “Hayvan hastanesine gelen hayvanların hastalık, teşhis, tedavi, operasyonları yapılıyor. Daha sonra işlemler tamamlandıktan sonra doğal ortamlarına gönderiliyor” şeklinde konuştu.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından 15 yıldır gezici klinik hizmetleri yürütüldüğünü ifade eden Başhekim Baştan,  şöyle devam etti: “Çevre köylerde, çiftliklerde hastaları muayene edip, tedavileri bulundukları yerde tamamlanarak geri dönülüyor. Buradaki amaç, halka olan hizmet yaygınlığını artırmak ve öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlamak”.
Beşeri hastanede olan bazı imkanlara hayvan hastanesinin de sahip olduğunu belirten Baştan, her türlü hastalığın teşhisine tedavisine ilişkin yaklaşımların uygulandığını söyledi.  Baştan şunları kaydetti: “Bir merkez tanı laboratuvarımız var. Burada hastalıkların tanısı amacıyla bu laboratuvarlardan yararlanılıyor. Radyoloji bölümünde; röntgen, MR, ultrasonografi gibi hastalıkların teşhisinde son derece gelişmiş teknolojilerden faydalanıyoruz. 7/24 hizmet verilen hastanede sabah 8.30-17.00 arası klinikler açık. 17.30'dan sonra ise acil kliniği açık bulunuyor. 24 saat hayvanlara sağlık hizmeti yürütüyoruz”.
Üniversiteye bağlı bir hastane olduğu için Veteriner Fakültesi öğrencileri için öncelikli amacın eğitim olduğu belirten Baştan, “Burada meslek adamları yetiştiriliyor. Hastaneye ne kadar çok hayvan gelirse öğrencilere verilecek eğitimin kalitesi artıyor ve uygulama şansı oluyor. Eğitimlerine bu hastane katkı sağlıyor” dedi.
29 Nisan Veteriner Hekimler Günü
Başhekim Ayhan Baştan, son olarak 29 Nisan Veteriner Hekimler Günü ile ilgili mesaj verdi: “Tüm meslektaşlarımın 29 Nisan Veteriner Hekimler Günü’nü kutluyorum. Gerek sahada çalışan, gerekse özel kliniği olan veya köyde taşrada muayenesi olup hizmet veren veteriner hekimler son derece kutsal bir görevi yerine getiriyorlar. İnsanlar bazı sorunlarını anlatabiliyor ama hayvanların böyle bir şansı yok. Konuşamayan, duygularını düşüncelerini aktaramayan hayvanlara hizmet ediyoruz. Bu nedenle de meslektaşlarım özverili bir şekilde çalışıyorlar. Hepsinin bu özel gününü kutluyorum. Başarılar diliyorum”.
Alo 153 ihbarları hayvanları kurtarıyor
Hayvan Hastanesi Doğum ve Jinekoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Seçkin Solar da, Alo 153 Hattı’na gelen ihbarlar hakkında bilgi verdi: “Sokakta yaralı ve travmalı halde bulunan hasta hayvanları insanlar buldukları takdirde bize getiriyorlar ya da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Alo Mavi Masa 153 Hattı’na ihbar düşüyorlar.  Daha sonra bize sevkini sağlayan kişiler belediye üzerinden hasta kayıt numarası alıyor. Getirilen hastaların muayenesi, ön tedavisi, kontrolleri yapıldıktan sonra çoğunlukla cerrahi ameliyatlar tarafımızdan yapılıyor. Hastaların tedavisi gerçekleştirildikten sonra hastaların sevki, idaresi, devamlılığı konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi ayrıca bize destek oluyor”.
 
veteriner günü hayvan hastanesi. hayvan dostlar