Hayvan sağlığında çığır açacak gelişme

11 December Tuesday, 2018
Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde yeni bir tedavi yöntemi keşfedildi. Sağlıklı bireyden alınan mikro organizmaların hasta olana aktarılmasını içeren yöntem ile daha önce tedavisi olmayan mide, bağırsak, deri ve sinir sistemi hastalıkları tedavi edilecek.
Hayvan sağlığında çığır açacak gelişme Aydın’da hayvan hastalıkları tedavisinde yeni bir yöntem bulundu.

Yöntem Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’nda yapılan çalışmalar neticesinde bulundu. Tedavide, yakın yaş grubundaki sağlıklı hayvanlardan alınan gaitadaki (dışkı örnekleri) faydalı mikroorganizmalar, endoskopik veya rektal olarak hasta hayvana naklediliyor.

Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kerem Ural, yöntem ile daha önce tedavi edilemeyen hayvanların sağlıklarına kavuştuklarını belirtip “Hayvanların bağırsaklarında yararlı ve zararlı mikroorganizmalar bir arada yaşıyor. İyi olanları probiyotik olarak adlandırıyoruz. Zararlı olanlar ise patojen tipte mikroorganizmalar ve sayısal olarak azlar. Sinir sitemi bozukluklarında, mide bağırsak bozukluklarında ve bazı respiratorik ya da dermatolojik hastalıklarda sağlıklı hayvanın dışkısını alıp özel bir yöntemle hasta hayvana naklediyoruz. Bu işlemi gerçekleştirirken özel yöntemler kullanıyoruz. Ağızdan endoskopik uygulamalarla verebildiğimiz gibi, yapılan seri işlemlerin ardından rektal olarak da verebiliyoruz. Probiyoterapi yani probiyotiklerle sağaltım ve fekal mikrobiyota transplantasyonuyla yakın yaş grubundaki sağlıklı hayvanın dışkısının alınıp hasta hayvanlara nakledilmesiyle bugün daha önceki yıllarda tedavi edilemeyeceğini düşündüğümüz ve inandığımız birçok hastalığı bu sayede tedavi ediyoruz.” dedi.

Öğretim Üyesi Veteriner Hekim Hasan Erdoğan da “Özellikle kasaplık niteliği bulunan hayvanların insan sağlığı açısından da daha sağlıklı bir şekilde sofralarımıza gelmesini amaçlayarak yeni uygulamamızı üretici ve veteriner hekimlere aktarıyoruz. Bunlar arasında en yeni olanı fekal mikrobiyota transplantasyonu. Büyükbaş hayvan sağlığı bakımından sahada uygulanan ve zaman zaman olumsuz sonuçlara neden olabilen yanlış antibiyotik kullanımının ortaya çıkardığı olumsuz sonuçların bu sayede önüne geçebileceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.
 
aydın yeni hayvan tedavi