Hayvanları birlikler küpeleyecek

02 May Thursday, 2019
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği hayvanların küpeleme işleminin birliklere devredilmesini talep etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Mümtaz Sinan da "Küpeleme işini birliklere devredeceğiz" açıklaması yaptı.
Hayvanları birlikler küpeleyecek Hayvanların kayıt altına alınması ve izlenmesi amacıyla uygulanan "küpeleme" işlemini artık birlikler yapacak.

Antalya'da düzenlenen "Tarımda Milli Birlik Projesi Küçükbaş Hayvancılık Şurası"ndan hayvanların küpelenmesinin birliklere devredilmesi kararı çıktı.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, hayvanların kayıt altına alınması için yapılan küpeleme işlemindeki sorunlara dikkati çekerek, küpeleme yetkisinin birliklere verilmesini istedi.

Çelik, "Öncelikli olarak koyunda ithalata son verilmeli, ihracatın önü açılmalı. İhracat yapabilmek için de üretici bir ülke olmamız gerekiyor. Birliklerimize ihracat yetkisi verilirse ithalatı azaltarak ihracata yönelebiliriz." dedi.

Çelik, kesime gönderilecek hayvanların da küpelendiğini belirterek, "Bu durum kamu israfına yol açıyor. Kesimlik, kasaplık hayvanlara sadece tespit küpesi takılmalı." diye konuştu.

Küçükbaş hayvancılığın önemini vurgulayan Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Mümtaz Sinan da, küpelemenin birliklere devri konusunda yeni bir model üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.
 
Sinan, "Devlet eliyle yapılan küpeleme işi çok başarılı görünse bile sağlıklı netice alınamadığı kanısındayız. Küpeleme işini yapabileceğine kanaat getirdiğimiz birliklere bu işi devreceğiz. Küpeleme külfetinden devleti, küpeleme zahmetinden de yetiştiriciyi kurtaracağız. Bu işi yapabilecek, altyapısı uygun birliklerimizin bu işin içinde olmasından rahatsızlık duymuyoruz. Öte yandan, kesime gidecek hayvanların küpelenmesi de gerçekten bir külfet. Bu anlamda yeni bir model üzerinde çalışıyoruz, buna bir çözüm getireceğiz." ifadelerini kullandı.
 
küçükbaş hayvancılık küpeleme tarımda milli birlik projesi antalya tarım ve orman bakanlığı türkiye damızlık koyun keçi yetiştiricileri merkez birliği